Къде живее интелигентността?

  •  Юли 3, 2020


Къде живее интелигентността?

Повече време за обучение означава да сте по-умни, нали? Грешен. Високият коефициент на интелигентност не е достатъчен, за да гарантира вашите постижения. Развиването на морална, емоционална и телесна интелигентност води до по-добър живот. Според проучване, 85% от успеха идва от тези умения, а само 15% идва от логическите знания.

Почти сигурно е, че висок коефициент на интелигентност ще ви отведе до ... високото. Но за да останете там, трябва да работите върху набор от интелегенции, които изненадващо не са ограничени до главата ви. Изследвания от Техническия институт в Карнеги в Съединените щати показват, че способността на всеки да общува, да преговаря и да води заедно, осигурява дългосрочен просперитет. За да упражнявате тези умения, трябва да ги познавате по-добре.

Емоционална интелигентност


Накратко, Емоционалната интелигентност е способността да се управлява емоциите за постигане на цели, използвайки тази способност за изграждане и укрепване на отношенията. Според Даниел Големан, автор на книгата, която представи тази концепция за широката публика, когато тя стартира през 1995 г., добрите резултати във всяка област на дейност зависят само от 20% IQ и 80% QE (емоционален коефициент). За да го развиете, съветът е да се свържете с мислите си. Воденето на дневник или блог помага. А да си в мир е от решаващо значение, тъй като стресът влошава активирането.

Морална интелигентност

Ангажираност, почтеност, съчувствие и способност за прошка. Тези все по-редки качества идентифицират хората, за които честността има значение - и имат значение. За да упражнявате тази страна, трябва да избягвате извинения, да поемате отговорност и да проявявате уважение към хората, независимо от това кои са те.


Телесна интелигентност

Притежаването на телесна информираност е предпоставка за работа върху тази интелигентност, която се основава на инстинкта. През цялото време тялото ни ни изпраща съобщения, които трябва да знаем как да тълкуваме. Ако сме уморени, е необходимо да си починем. Ако сме много неподвижни, трябва да упражняваме. Да си добър с тялото е да си в мир с чувства, което влияе на самоувереността и нивата на личната енергия. Идеята е, че с цялата "купчина" никой не ни държи!

Тоест, висок коефициент на интелигентност ви е от полза. Останалите интелегенции обаче, ако се работи добре, носят ползи за всички хора, с които се свързвате.

Гледайте следното видео с писателя Даниел Големан на тема „Емоционална интелигентност“.

ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ от д-р Сюзън Дейвид (ЧАСТ 1 Аудио Книга) (Юли 2020)


Препоръчано