Какво сега, Дюкан?

  •  Юли 8, 2020


Доверието се е повишило в баланса. Съден за комерсиално насърчаване на диетата си и изправен пред няколко критики, д-р Пиер Дюкан е забранен да практикува лекарства самостоятелно. С милиони последователи по целия свят въпросът е, сега какво?

Обвинен в превръщането на лекарството в бизнес, националният национален съвет на Франция Conseil De l'ordre des Médecins (орган, еквивалентен на Федералния съвет по медицина на Бразилия) окончателно е отнел лиценза за Pierre Dukan да се яви като лекар.

Въпреки че се присъедини към асоциацията през 2012 г., Дюкан не успя да предотврати дисциплинарния процес, довел до неговото експулсиране. Нейният метод сега се разглежда като маркетингов трик, а не като отговорна диета.


Известният метод на Дюкан, основан на диета, благоприятстваща високата консумация на протеини, отдавна е критикуван от лекарите за причиняване на хранителни дисбаланси при практикуващите. В допълнение към недоверието към собствената си територия, Британската асоциация на диетиците е включила метода на Дюкан в списъка си с „пет известни диети, които трябва да се избягват“. Френската агенция за безопасност на храните предупреди за физически рискове, произтичащи от диетата, като бъбречна недостатъчност и сърдечно-съдов риск. В Испания, където водещата му книга е продала повече от 150 000 екземпляра, групата за преглед, проучване и позиция на Испанската асоциация на диетиците-диетолози счита в доклад от 2011 г., че методът е измама.

Изявленията на Дюкан в медиите разкриват, че процесът не го засяга. Той смята, че излагането му е „стара история“, и предпочита да повдига обвинения, че колегите му предпочитат да пазят лекарството зад отслабването.

В своя защита той припомни, че настоящият френски президент Франсоа Оланд отслабна по време на предизборната кампания благодарение на своя метод. И това е достъпно за всеки, който е готов да плати шест евро, цената на неговата книга - която е продала 13 милиона екземпляра по целия свят. "Щетите" са големи. Общо Dukan е публикувал около 20 заглавия, преведени на 26 езика. През 2008 г. тя откри интернет услуга за коучинг, която за три години се използва от 250 000 души. Смята се, че бизнесът му се движи 100 милиона евро годишно (около 325 милиона реали).


Посланието е обичайното: пазете се от прищявка диети. Рекламата е душата на бизнеса. Но вашето здраве, не.

В скорошен материал разкриваме как диетата на кръвната група също е критикувана. И как се отнасяте към диетите?

Какво сега, Дюкан?

Диета на Дюкан: Над 20 книги, издадени в 60 държави

Диета на Пиер Дюкан - Как да Отслабнем Завинаги (Юли 2020)


Препоръчано