Какво казват кучетата, когато движат опашките си?

  •  Юли 13, 2020


Какви са кучетата

Скорошно проучване откри нови улики, които помагат да се идентифицират емоциите на животните чрез движение на опашката, като се отмени идеята, че като размахват опашката си, те просто казват, че са щастливи или не.

Минали изследвания показват, че когато са щастливи, кучетата размахват опашката си повече вдясно, докато нервните кучета размахват опашката си повече вляво. Новото проучване успя да улови вариацията на информацията в това движение в фини разлики.

Изследователите от университета в Тренто в Италия тестваха реакцията на кучетата, като ги поставиха пред монитор, показващ изображения на други кучета. Те наблюдавали сърдечната дейност и поведението на животните.


Учените забелязали, че кучетата, виждайки кучетата без израз на лицето, които размахват опашките си вдясно, остават спокойни. Въпреки това, когато се натъкнаха на куче, което размахва опашката си вляво, кучетата веднага се разтревожиха и сърцебиенето им се ускори.

Проучването установява, че кучетата се научават да идентифицират как движенията на опашката на други кучета могат или не могат да предизвикат безпокойство за тях и че тяхната реакция е свързана повече с това, отколкото с евентуален опит за комуникация между животните.

За него следващата стъпка е провеждането на проучване, при което кучетата реагират на действието на истински кучета, а не на изображения на други кучета, както в случая с италианското проучване и други изследвания, при които животните са били поставени пред кучета-роботи.

Какво казват кучетата и котките със опашките си? (Юли 2020)


Препоръчано