Витамин, който отслабва

  •  Август 9, 2020


Витамин, който отслабва

Нови проучвания показват, че витаминните добавки за хора, които се хранят задоволително, нямат полза. Точно обратното: те хранят митове, изпразват джобовете си и дори могат да навредят.

Противоречието е голямо. Повечето хора, които използват мултивитаминни добавки, нямат хранителен дефицит. Истинската „мода“, на която станахме свидетели, облагодетелства само големи лаборатории на пазар, който натрупа 28 милиарда долара през 2010 г.

Три изследвания, посочени от научното издание Анали на вътрешната медицина, засилване на това, което индустрията иска да скрие. Докато приемът на витамин се увеличава с около 30% годишно, има все повече доказателства, че не е от полза. В първия тест бяха извършени на 400 хиляди участници. Във втория, 5 947 пациенти над 65 години са изследвани за 12 години. И на трето място, в експеримента са участвали 1798 мъже и жени. Във всички случаи не са установени доказателства за подобряване на здравето на хората.

Посланието е просто: Повечето добавки не предотвратяват хронични заболявания или смърт, употребата им не е оправдана и те трябва да се избягват. И представеното обобщение оставя ясни послания: Антиоксидантните добавки като бета каротин, витамин Е и високи дози витамин А, самостоятелно или в комбинация, повишават риска от животозастрашаващи заболявания. И други като фолиева киселина, витамин В и минерални добавки имат нулева ефективност. Тоест, освен че заблуждават, те не са добри за нищо.

Формулата за перфектно здраве не е работа на нито един учен, нито на всяка лаборатория. И това не е тайна. Тук в сайта сме говорили много, че са достатъчни балансираната диета и редовното физическо натоварване. Трудната част се съпротивлява на изкушението. Но е да помогнем и направим, че сме тук.

Моята малка тайна за отслабване (Август 2020)


Препоръчано