На твоя път има мотор

  •  Юли 10, 2020


В града има все повече колоездачни пътеки. Ако вземате смелостта да вземете мотора на работа, ето стимул. Проучване показва колко изоставянето на колата е полезно за тялото.

Прочетете повече:

Интелигентен шлем - Технологията прави педала по-безопасен
Каране на колело - Вижте предимствата на мършавото каране

Физическата бездействие е основна причина за наднорменото тегло и свързаните с тях проблеми, включително преждевременната смърт.


Проблемът е, че се присъединяваме към епизоди на заседнал начин на живот, в неподвижност, никога не виждан в обществото.

Цяла седмица ходехме от леглото до бюрото, за да се преоблечем в дивана пред телевизора в събота и неделя.

И трафикът все още има.


Винаги в движение почти никой не забелязва, че колите представляват седнали колела.

Цената за общественото здравеопазване е несъизмерима.

Ако алтернативата на две колела някога ви е минала през ума, проучване, публикувано в Ланцетният диабет и ендокринологията може да засили решението.


Изследване от университетския колеж Sogn og Fjordane (Норвегия) анализира данни на повече от 150 000 души в Англия, на възраст от 40 до 69 години.

Две трети от групата караха на работа всеки ден.

Проучването стигна до заключението, че колоезденето, изцяло или частично от возенето, е най-благоприятното транспортно средство.

Колоезденето до работа (и връщането, разбира се) представлява 1,7% спад в индекса на телесната маса (ИТМ) в сравнение с тези, които използват кола.

Изминаването на цялата пътека доведе до спад от 0,98.

Срещу алтернативата на автомобилите, без да се вземат предвид екологичните аспекти, дори използването на обществен транспорт доведе до загуба на ИТМ (0.7).

Комбинирането на обществения транспорт с ходене или колоездене, така нареченото пътуване до транспорт, доведе до загуба на 1 точка в ИТМ - при този режим жените загубиха 0,7.

Индекс на телесна маса под 25 се счита за нормално тегло.

Над 25 се счита за наднормено тегло.

Отвъд 30 се класифицира като затлъстяване - изчислете тук идеалното си тегло.

Връзката между транспорта и ИТМ остана независима от други фактори като доходи, образование, обща физическа активност и здравословно състояние.

Много хора, които прекарват часове, обездвижени в колата, биха могли да свържат къщата с работното място, било чрез комбиниране на разходка до спирката с автобуса, или с колело докрай.

Тази инцидентна физическа активност, свързана с обществения транспорт, може да има голям ефект върху вашето здраве.

Според един от авторите на изследването Ларс Бо Андерсен, „Много хора не са привлечени от физическата активност за свободното време“.

„Следователно приемането на активен транспорт може да бъде важен и лесен избор за хората да достигнат препоръчителните нива на дейност.“

Да не говорим, че няма нищо по-готино от пристигането с мотор.

мотор-1

Ицо Хазарта - Браво [Official Video] (Юли 2020)


Препоръчано