Дърветата говорят

  •  Юли 8, 2020


Дърветата говорят

Има хора, които говорят с растенията. Защото знайте, че те отговарят - само не на никого. Проучването разкрива, че дърветата общуват помежду си, дори и между различни видове. И колко дълго говорите с някого истински?

Природата е наистина впечатляваща. Докато се борим за сигнал към нашите смартфони, преди милиони години дърветата вече са били свързани с големи мрежи и обмен на съобщения. Но в този разговор няма място за hashtags: те си взаимодействат за оцеляване.

Във видеоклип професорът от Университета на Британска Колумбия Сюзан Симар обяснява как дърветата комуникират чрез клони, които понякога се простират с километри. Според нея връзката се случва под земята чрез гъбичките, които обграждат корените. В тази симбиотична връзка дърветата обменят въглерод и азот, който се изпраща от по-старите на по-младите дървета, когато те „изпращат съобщение“, че се нуждаят от тези хранителни вещества. По този начин цялата екосистема остава здрава и взаимосвързана.


Тези връзки се сравняват с човешкия мозък, който, за да изпълнява синапси, предава електрически импулси между невроните и аксоните. Дърветата използват гъбички, корени, почва и микроорганизми, за да направят същото. Какво ни кара да мислим: ако могат да говорят, със сигурност могат да се чувстват. Тоест, по-добре се грижете за нашите приятели. Със сигурност те ще говорят добре за вас.

Британска Колумбия

Това са „говорещите дървета“: гора в щата Британска Колумбия (Канада)


гора

Теорията е, че вероятно цялата гора е взаимосвързана

Гледайте доклада с професор Сюзан Симар:

Екипът 2 - Руните говорят - Първото Родословно дърво на Тиреите нашите предци (Юли 2020)


Препоръчано