Заплахата от нано-съставки

  •  Може 31, 2020


заплахата от нано-съставки

Колкото повече разпитваме и информираме себе си, толкова повече осъзнаваме колко сме в нетрезво състояние. И не ни боли само това, което четем на етикети. Заплахата идва от мястото, където най-малко го виждаме.

Притеснявате се какво всъщност сте консумирали? Не е достатъчно да избягвате пестицидите толкова, колкото да станете детектив за етикети в супермаркета. Днес опасността идва и от нано-съставки.

Все още няма законодателство, регулиращо използването му. Произведени чрез нанотехнологии в лаборатории, тези мънички предмети (включително титанов диоксид), използвани без контрол, могат да направят сладоледния крем, например, без нужда от мазнини. Действието му също е в състояние да подобри вкуса, да направи цветовете да блестят по-ярко и да запази храната запазена по-дълго.


Според НПО „Приятели на земята“ (FOE) употребата на тези съставки се е увеличила 10 пъти през последните шест години. Докато през 2008 г. FOE идентифицира осем храни и напитки, съдържащи нано-съставки, през 2014 г. броят им се увеличава до 94 (включително крема сирене, бисквитки, майонеза, обогатено мляко, пуканки, кисело мляко, салатни дресинги, макаронени изделия, спортни напитки и други) ,

Тъй като са безкрайно по-малки от техните колеги, тези съставки са по-химически активни и могат по-лесно да проникнат в нашите клетки, тъкани и органи. Те също могат да атакуват имунитета ни, правейки ни по-податливи на болести. Недостатъчните и непропорционални инвестиции за оценка на токсичността на наноматериалите като цяло се отразяват в малкия брой научни доклади, публикувани до този момент по темата.

Около 200 компании днес се очаква да използват тези нано-съставки на пазар, който се очаква да нарасне с 20 милиарда долара до 2020 г. Предвид високия ръст на броя на продуктите в процес на разработка и вече пуснати на пазара, се смята, че Бразилия ще заеме дял позовавайки се на 1% от световния пазар в този сегмент през следващите години, показва проучване, публикувано от Центъра за стратегически въпроси (NAE) на председателството на републиката.

Evidence-Based Weight Loss: Live Presentation (Може 2020)


Препоръчано