Суперхрана от 2014г

  •  Юли 13, 2020


Суперхрана от 2014г

Каква годжиба, която плува. Суперхраната от 2014 г. вече се появи: това е биволика. Консумиран от северноамериканските индианци, плодът е богат на ликопен и фенолни антиоксиданти. Но ... какво е това?

Скоро ще чуете за новата модна храна. Говорим за биволици. Това малко горчиво червено зрънце расте диво сред растителността на американските щати Северна и Южна Дакота.В продължение на стотици години той е част от диетата на северноамериканските индианци.

Но това са откритията, разкрити от Journal of Food Science които предполагат, че тяхното търговско производство трябва да се увеличи. „Новият“ плод (shepherdia argentea) съдържа изключително високи нива на ликопен, антиоксидант с червен цвят, често асоцииран с домати. Неговият отличителен аромат е резултат от високи нива на фенолни антиоксиданти, доказано ефективни при забавяне на стареенето на клетките.


Достъпът до продукти на базата на биволици все още е труден. Производството му е занаятчийско и ограничено, по-фокусирано е върху издръжката на жителите на местните резервати. Но е само въпрос на време, преди скоро да го намерим лесно по нашите рафтове.

Един от най-големите фенове на биволиците са мечките. Както видяхме в предишната статия, макар и много сладка, здравето на тези животни винаги е актуално.

buffaloberry-1Един от най-големите почитатели на плода са мечките

Коприва на прах - домашно приготвена суперхрана (Юли 2020)


Препоръчано