Науката за храненето

  •  Септември 21, 2020


Независимо дали е твърде много или твърде малко, безспорно е, че храненето променя телата ни. Не само отвътре и отвън, но и в средата. Говоря за генетичните промени, които изборът на таблица причинява в нашите клетки.

Все още трудно име в ежедневието ни, полето на нутригеномиката е полето, което изучава как храните влияят върху нашата генетика и как това взаимодействие променя нашата биология на молекулярно, клетъчно и системно ниво. Това е така, защото различни хранителни вещества като витамини, флавоноиди, полифеноли и някои киселини влияят на тялото, променяйки начина на работа на клетките.

С това знание е възможно да се свърже появата на някои заболявания с храната. Задачата на нутригеномиката е да идентифицира гените, които, ако бъдат активирани, биха могли да задействат процесите, водещи до развитието на различни заболявания. След като това бъде направено, ще бъде възможно да се избегнат или обезсилят тези механизми чрез простия акт на ядене на храната, чиято собственост действа директно върху контролиращия ген.

Вземете витамин В9, например. Присъства в спанак, аспержи и леща, е важно хранително вещество за жените по време на бременност. Той помага да се предотврати малформация на нервната система на бебето в ранна бременност. Но връзката стига още по-далеч: Липсата на B9 също влияе на спермата. Тоест, бащата и майката трябва да калибрират диетата за по-голям прием на този витамин, така че пред детето ви да не възникне проблем.

Биологичната уникалност е причината веществата да имат различно въздействие върху всеки човек. Такъв е случаят с хората на една и съща диета, която за някои работи добре, докато други изобщо не губят килограм. Нутригеномиката все още далеч не се използва за персонализиране на храненето ни, като се има предвид ДНК на всеки човек. Дотогава информацията, която вече споделяме, си струва: съвети, които вдъхновяват и мотивират търсенето на фитнес и здраве.

Кирил Русев: Наука и митове за храненето (Септември 2020)


Препоръчано