Парадоксът за затлъстяване

  •  Юли 10, 2020


Парадоксът за затлъстяване

Има такива, които смятат, че е невежество. Някои хора смятат, че е така, защото живеят зле. За предразсъдъци идва на пода, когато теглото се покачва на скалата. Най-общо казано, колкото повече се грижим за здравословното хранене, толкова повече мазнини получаваме.

Вярваме, че повечето хора, засегнати от затлъстяване, са сред най-слабо икономическите. Или са по-малко просветени. Или живейте далеч. Поради тези различни - и хипотетични - причини те не биха имали редовен достъп до пресни плодове и зеленчуци.

Така наречената по-скъпа жизнена диета е по-малко калорична от шампионите по консумация, които са прости въглехидрати, месо и мазнини, добавени към преработените храни. Би бил и изборът на по-умни хора. Но много от хората с наднормено тегло не отговарят на този манихейство. Между другото, проучване от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн разкрива, че сред много случаи има хора, които играят „двойна игра“ - и затова печелят два пъти повече.


IMC2

Неграмотен, полуграмотен, незавършен висш и пълен висшестоящ: демократично затлъстяване

Изследването, подписано от икономиста Роланд Щурм и експерта по обществено здраве Руопенг Ан, разкрива, че онези, които „се хранят добре“, в крайна сметка правят опасни компромиси. Парадоксът беше следният: консумацията на зеленчуци нараства със същата скорост като световната криза затлъстяване.


IMC1

Плаши пиковата консумация на калории между 2000 и 2008 г.

Противно на предразсъдъците, изкушението достига до различни социални класове и степени на образование. Днес американците ядат средно с 9 килограма повече зеленчуци и 9 плода годишно, отколкото през 1970 г. например. Но за същия период увеличението на консумацията на калории скочи от редовните 2000 дневни до сегашните 2500.


imc3

Не избирайте пощенски код: далеч или близо до райони за отглеждане на плодове и зеленчуци

Тоест, имайки предвид тези факти, можем да интуитираме, че предотвратяването на затлъстяването не включва консумация на повече хранителни вещества, независимо дали са качествени или не. Правилната формула, разкрита, е да се консумира по-малко и да се харчат повече. И вие също така „награждавате“ себе си може би повече, отколкото трябва?

Изчислете индекса на телесната си маса тук.

The Hispanic Paradox: Why Do Latinos Live Longer? (Юли 2020)