Новото темпо на работа

  •  Може 26, 2020


Нямаме време да губим. И това не е текст. За оптимизиране на времето и прекратяване на потисничеството на работното място срещите могат да отнемат не повече от 30 минути, сред другите културни промени. Урокът идва от ръководители от Южна Корея.

Прочетете повече:

Механизмът на стреса - Вижте какво се случва в тялото, когато умът е скъсен
Идеи за стрес - обезоръжете риска от затопляне на главата, преди да се случи

Срещи, които не траят повече от 30 минути; стажантите с разрешение да разговарят свободно с началниците си; намаляване на бонусите за шефовете, чиито екипи не вземат достатъчно ваканции.


Това са някои от правилата за работа в Южна Корея.

Това е нова ера в трудовите отношения в тази страна, която следва консервативната култура на chaebol, вдъхновена от японския модел на семейни конгломерати, строго контролиран от патриархални фигури.

Чабол се комбинира с бързата индустриализация на страната от 60-те години след опустошителна война, която циментира разделянето на Корейския полуостров.


Поради тази причина военната дисциплина е проникнала в изграждането на бизнес и отношения.

Корейските компании обаче осъзнават, че за да бъдат в крак с успеха им, включително в чужбина, е необходим преглед на работната култура.

Това идва с осъзнаването, че по-младите служители са все по-глобализирани и по-малко склонни да пожертват живота си за своето корпоративно семейство.


Преходът е изненадващ, тъй като чаболските обичаи са толкова вкоренени, както и фактът, че затварянето на часовете преди шефовете се разглежда като предателство.

Излизат японски ценности като заетост през целия живот, йерархично управление и политика на заплатите, която благоприятства по-възрастните служители и влизат в чувството на братство и принадлежност, отговорни за икономическите постижения на страната.

Увеличени са заплатите за постигнатите резултати, а асансьорите, които са изключително за борда, са минало.

Разбира се, остава много да се направи, но промените в такава твърда система са похвални.

Влизането в корпоративния свят, гарантирано само за завършилите висше образование, вече позволява неквалифицирани кандидати, които демонстрират трудова способност.

Samsung преработи теста на Samsung Aptitude, вид изпит за прием в колеж за търсещи работа, който обхваща езика, математиката, уменията за разсъждения, общите знания и пространствените умения. От тази година те ще си струват да пишат есета, интервюта и практически опит.

Тази гъвкавост е повече от необходимата.

До 2018 г. населението на Южна Корея ще започне да намалява.

Поради тази причина фирмите трябва да се състезават за работници и следователно трябва да преосмислят своите предразсъдъци спрямо жени, чужденци и такива с нетрадиционно образование.

Традиционната работна култура на страната помогна за постигане на просперитет.

Сега той трябва да се промени, за да привлече таланта, от който се нуждае.

Ето, виждаме, че много от източните практики на управление, които определят света от дълго време, все още са в сила.

Трябва да преживеем и промяна, която позволява на страната да адаптира нашите компании към нова глобална конкурентоспособност.

Добре е да наблюдаваме какво правят най-развитите страни, за да не изоставаме (по-нататък) по този въпрос.

Високо темпо, много работа – новото начало на Джебел (Може 2020)


Препоръчано