Картата на месото

  •  Юли 12, 2020


Картата на месото

Темата е спорна. Някои казват, че няма нищо по-тъжно от яденето без месо. Други смятат убийството на животни за безумие на консумацията. НПО представя данни, показващи колко труден е този смисъл да се усвои.

Фондация Хайнрих Бьол и НПО „Приятели на Земята“ току-що стартираха „Месният атлас“. Това е илюстриран преглед на глобалните тенденции в консумацията на месо. Изследването е сериозно, показва ситуацията по целия свят чрез събиране на информация от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната здравна организация и Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO), наред с други.

Както можем да видим на следващите графики, Северното полукълбо води до потреблението, като се следи отблизо от останалия свят. Прогнозите за нарастване на населението предполагат още по-голямо производство, което означава повече обезлесяване за формиране на пасища, безразборната употреба на хормони в добитъка и опасенията за това как се третират тези животни.


Следвайте по-долу някои от изследваните сценарии с техните коментари, които при следващото хранене ще ни накарат да преосмислим.

Картата на месото

Тази графика показва производството на месо по целия свят. Докато производството на животновъдство в Съединените щати и Европа остава високо, така са свързани и разходите, като фураж, енергия и цена на земята. Прасетата и домашните птици печелят място именно защото производството им не се нуждае много.


Картата на месото

Топ 10: Месото и месните продукти се развиват благодарение на нови групи, които се появяват и асоциират. С това разширяване увеличава производството. Днес има 10 основни глобални контролери на пазара - четири в Съединените щати: Cargill (33 милиарда долара продажби / година), Tyson (33 милиарда долара / година), Smithfield (13 милиарда долара годишно) и Hormel Foods (8 милиарда долара / година). В Бразилия BRF (сливане на Sdia и Pedigão) продаде месо в размер на 14,9 милиарда долара през 2012 г.

Картата на месото


Глобалното търсене на месо нараства, особено в Китай и Индия, където през 2012 г. можем да наблюдаваме увеличение с 80% в сектора благодарение на появата на нова средна класа (явление се наблюдава и в Бразилия).

Картата на месото

От 50-те години на миналия век производството и потреблението на месо в индустриализирания свят се увеличават драстично. Като цяло потреблението изглежда е в застой. В Съединените щати спадът беше 9% между 2007 и 2012 г., благодарение на новите тенденции в храните и нарастващата загриженост относно произхода на месото.

Картата на месото

Производството на птиче месо за консумация се е увеличило значително. До 2020 г. се очаква китайското производство да нарасне с 37%; бразилците - 28%, а в САЩ - 16%. В Индия се очаква потреблението да бъде 10 пъти по-високо, достигайки 10 милиона тона до 2050 г.

Картата на месото

Една от причините пилешкото месо да е толкова популярно е цената му. Това произвежда по-малко разходи, тъй като домашните птици са по-ефективни при хранене от други добитък, като например едър рогат добитък. Освен това влияе на факта, че пилешкото месо не е религиозно ограничено. През 2011 г. по света са убити 58 трилиона пилета - в сравнение с 1,4 трилиона прасета и 300 милиона крави през същия период.

Картата на месото

Дори с разпространението на ползите от тези диети, само малък процент от хората в Съединените щати и Европа твърдят, че са вегетарианци или вегани. Този навик е много по-популярен в Индия, тъй като будизмът и индуизмът вярват в отвъдното и затова проповядват ненасилие - причинявайки на населението с тези религиозни ориентации да ограничи консумацията им на мъртво месо. ,

Картата на месото

Ефективност на храните: Изправянето на месо като приоритетен източник на протеини е културен фактор. Други хора консумират насекоми и водорасли, за да компенсират ниския прием на хранителни вещества - както видяхме в предишната статия. Докато цяла крава предлага 40% протеин, в крикет може да се намери до 80%.

Картата на месото

Вижте тук пълното проучване „Месният атлас“, за да изтеглите и разберете.

Битва замков/CastleClash-Шторм Меса 3,Карта легендарного героя! (Юли 2020)


Препоръчано