Човекът, който засади гора

  •  Септември 27, 2020


Човекът, който засади гора

Казано ли ви е да се откажете от идеята? За Padav Payeng не беше подведен. След наводнение, където живееше, той помоли правителството да засади повече дървета. Отрицателното го мотивира да засади гора. Това е твоята история.

Прочетете повече:

Пламък включен - Ако ви е трудно да се изправите пред салона, трябва да видите тези снимки
Бързината на бягането - Упражнението кара тялото да произвежда естествена марихуана

„Бъдете промяната, която искате да видите в света.“ Индийски като Ghandi, авторът на това изречение, Jadav Payeng се превърна не просто в пример за борба за опазване на околната среда, но и за това, което може да направи упорит ум.


През 1979 г. речният остров Маджули е жертва на голям наводнение. Когато водата на река Брамапутра падна, стотици змии бяха хванати в капан в пясъчните брегове. Без защитата на дърветата и под слънцето загинаха безброй влечуги. Подобно клане раздвижи тогавашния млад Ядав, който се втурна да моли за помощ срещу бъдещи трагедии от тогавашните екологични власти. Това беше, когато чу, че на място няма да растат дървета.

Упорит в защита на земята си, мъжът започна да засажда. 35 години по-късно от ръцете му изскочи 550 хектар гора, нещо като пет пъти по-голям от парка Ибирапура в Сао Пауло.

Днес целият район е екологично убежище за безброй видове, животни и зеленчуци като носорози, тигри и слонове.


Цялата тази история вече може да се види чрез късометражния филм Forest Man („Горският човек“) на канадския режисьор Уил МакМастър. Завършен чрез crowdfunding, филмът е излязъл тази година и вече придоби слава на международни фестивали.

Независимо дали се променя средата около вас или вашата собствена физическа форма, трябва да бъдете мотивирани. Съсредоточете се върху вас и позитивното мислене!

Човекът, който засади гора

Илюстрация, която разказва историята на Ядав и неговата гора

Никола Рахнев – Гората.бг (Септември 2020)


Препоръчано