Високата цена на пълната плоча

  •  Може 26, 2020


Високата цена на пълната плоча

Колко инвестираме, за да се храним? Правителството на Съединените щати изготвя глобална карта с колко струваме за закупуване на храна. Колкото по-бедна е страната, толкова по-трудно е да бъдеш в крак с храненето. Колкото по-богат е опасният обрат.

Прочетете повече:

Който вози, печели повече - Френското правителство подкрепя бонус за мотоциклетисти
Трудно за преглъщане - Решението на правосъдието пуска "гигантски" безалкохолни напитки в Ню Йорк

Някои с толкова много, други с толкова малко. Докато в САЩ работник изразходва средно 6,6% от доходите си за храна, в Пакистан това е 47,7%. Разкритието идва от изследвания на Министерството на икономиката на земеделието на САЩ.


Сред анализите най-очевидно е, че просперитетът е добър. Колкото по-богата е една страна, толкова повече нейните ресурси се пренасочват към други области, като например планове за здраве и развлечения. Южна Корея е добър пример. През 1975 г. разходите за храна изразходват една трета от доходите на работника. Днес тези разходи са ограничени до 12% от вашия бюджет.

Друга и най-жестока зависимост: колкото по-бедна е страната, къде точно храната струва най-много, толкова повече случаи на недохранване на децата. Но нещата не са толкова рационални. Поглеждайки цената на храната в Индия, може да се види, че тя е по-ниска, отколкото в Русия, много по-богата нация.

Друга фалшива улика обаче са случаите на затлъстяване. Вече говорихме за този парадокс. Тежката криза е неразличима в доходите, засягайки както Съединените щати, Мексико, така и Бразилия, където случаите вече са преминали далеч от половината от населението.


Вижте графиките по-долу за връзката между просперитета и таблицата.

Високата цена на пълната плоча

По скалата колко процента заплата отнема за закупуване на храна


Високата цена на пълната плоча

Същата информация, по-отблизо

Високата цена на пълната плоча

В друга графика, произведена от Университета във Вашингтон, виждаме връзката между цената на храната и лошото хранене. Размерът на сферите показва колко приходи се изразходват за храна; а тъмният цвят показва проблема с общественото здраве

The future we're building -- and boring | Elon Musk (Може 2020)


Препоръчано