Здравето на емоциите

  •  Октомври 23, 2020


Тяло, ум и емоции си взаимодействат и влияят взаимно през цялото време. Следователно, да бъдете подходящи отвън и отвътре, включва емоционално здраве. Проучването показва как едно „разбито“ сърце може да повлияе на истинското сърце.

Прочетете повече:

Щастието отслабва - усещането ни кара да правим по-здрави планове
Сърдечни етикети - Образът, който създаваме от себе си, е много силен

Добростта включва различни сфери на нашето съществуване - физически и духовно казано.


Сред всички фактори, които застрашават баланса между тях, това, което най-много влияе върху цялостното здраве, е емоционалното състояние.

В този натоварен живот, който водим, е трудно да намерим време и увереност да инвестираме във връзка.

Така че, когато стигне до края си, увреждането на разбитото сърце надхвърля метафората, използвана в литературата и песните.


Ново проучване на университета в Орхус (Дания) установи, че когато партньорът си напусне, партньорът е изложен на по-голям риск от предсърдно мъждене.

Проблемът най-добре може да се разбере като нередовна, често ускорена сърдечна честота, която затруднява притока на кръв.

Това причинява болка в гърдите, умора, невъзможност за упражнения или замаяност.


В крайни случаи това може да доведе до кардиомиопатия, предизвикана от стрес, така наречения „синдром на счупено сърце“.

Учените са консултирали данни от 86 600 души с диагноза предсърдно мъждене.

Сред тези, които са загубили партньор, включително смърт, 41% са били по-податливи на развитие на сърдечни заболявания през първия месец.

Рискът остава висок до първата година на загубата и е особено висок сред по-младите и по-внезапни и неочаквани епизоди.

Разбира се, не всеки, който изпитва силна емоция, ще развие синдрома.

Но разбирането как вашите симптоми компрометират здравето ни ясно обяснява как трябва да постигнем баланс между всички аспекти на нашето благосъстояние.

И бъдете готови да се грижите, никога не пренебрегвайте и разбирайте и подкрепяйте, когато това се случва с близки хора.

Ангела Велкова - Психология на здравето и емоциите (Октомври 2020)


Препоръчано