Фонтанът на младостта

  •  Август 9, 2020


Фонтанът на младостта

Какво прави възрастта на тялото? Години на радост и тъга, със сигурност. И можете да го изживеете всичко отначало. Скорошно проучване разкрива успех в експеримента с морски свинчета. В човешки мащаб тъканите са доказано подмладени 40 години.

Биологично казано, ние остаряваме от липсата на оксигенация на клетките. Без кислород митохондриите вече не могат да преобразуват глюкозата в енергия. Батерията просто се изтощава. Но в проучване, публикувано в списанието Cell, изследователи от Harvard Medical School описват за първи път, че лабораторно произведената тъкан от млади клетки е „съживила“ стари клетки, с които е била въведена в контакт. Експериментът е проведен с морски свинчета, при което е приложено естествено съединение, наречено NAD (никотинамид аденин динуклеотид). С остаряването нивата на NAD в тялото ни намаляват. В резултат на това нашите клетки са уязвими както за възпаление, така и за забавяне на метаболизма.

Опитът „заблуди“ тази система, за да накара клетките да „мислят“ за млади, което ги накара да работят отново. Само за една седмица двугодишната мишка получи кожата на шестмесечно кученце. В сравнение с нас хората, това означава, че 60-годишните клетки придобиват функционалност, еквивалентна на 20-годишните клетки.

Беше ли откриването на фонтана на младостта? Учените отказват да правят подобно твърдение, въпреки че пътят към по-нататъшни изследвания изглежда обещаващ. Предпочитаме да вярваме в това, но нека не чакаме и секунда за това. В крайна сметка, преди да разчитаме на науката, можем поне да забавим процеса, като просто променим отношението си към храната и упражненията. За да бъдете щастливи, морското свинче винаги ще бъдете себе си.

Бен 10 | Фонтанът на младостта | Cartoon Network (Август 2020)


Препоръчано