Формулата на изкушенията

  •  Октомври 26, 2020


Освен цената и удобството, във формулата за нежелана храна има още нещо, което го прави толкова привлекателен. Много повече. Book разкрива съставките на преработените храни, които дори не си представяме.

Прочетете повече:

Честност в менюто - как се прави хамбургерът на Макдоналдс?
Вашето минало ви осъжда - неудобното постоянство на бързата храна

Не знаете колко вещества се използват, за да направим самородки от тях, които купуваме през прозореца на колата чрез задвижване.


Дори да прочетете информацията на етикета не би имало начин да прецените какво надхвърля пилешкото месо, подправките и брашното за паниране.

Тъй като ние сме все по-визуални същества, фотографът Дуайт Ешлиман и журналистът Стив Етлингер са записали чрез изображения какво е във формулата на 25 преработени храни.

Работата е обобщена в книгата Състав: Визуално изследване на 75 добавки и 25 хранителни продукта („Съставки: визуално изследване на 75 добавки и 25 хранителни продукта“).


Например, изучавайки публично достъпната хранителна информация, двойката откри в едно пиле от McDonald's McNuggets общо 40 съставки.

Те включват декстроза, захар, използвана също от производителите на обувки, за да направи кожата по-гъвкава.

Друга съставка, често срещана в други примери, е царевичното нишесте, което се използва като сгъстител в храната, но също така се използва за направата на хартия и картон или гориво.


пилешки-mcnuggets

Пиле McNuggets: 40 съставки на дисплей

Сред изследваните 25 случая е популярният Doritos с 34 съставки (виж по-долу).

формула

В готова супа от Кембъл, 32 съставки (по-долу).

супа

В допълнение към храната, авторите изтъкват произхода и употребата на 75 добавки.

Сред многото е широко използваният етил ванилин, известен още като бензен, използван в производството на разтворители и производството на различни химикали.

Друга видна добавка е шеллак, смола, секретирана от насекомо, използвана за озаряване на ябълки.

Въпреки последствията, книгата изтъква, че всички добавки са тествани и са намерени безопасни за консумация от човека от Американската агенция по храните и лекарствата.

Според авторите „Някои читатели могат да очакват клевета срещу изкуствените хранителни съставки, но няма да я намерят в тази книга. Това е визуално изследване, а не спор. "

Елеазар Хараш - Самоубийства, наркотици, алкохол, страсти (ИНТЕРВЮ) (Октомври 2020)


Препоръчано