Силата на самотата

  •  Септември 26, 2020


Силата на самотата

По-лошо и по-фатално от затлъстяването? Самотата. Американско проучване разкрива, че хората сами имат отслабена имунна система, което увеличава шансовете да се разболеем и да ни напусне рано.

Прочетете повече:

Какво е Тайната на Олга - Никога не е късно да започнете
Щастието забавя Който страда, е балансът

Както се казва в песента, наистина е невъзможно да бъдеш щастлив сам.


Според проучване от Чикагския университет, човек, който има предвид, е с 15% по-голяма вероятност да умре по-рано от тези, които са придружени.

Това прави самотата два пъти по-лоша за здравето от затлъстяването.

Намаленият кръг от приятелства отслабва способността на организма да се бори с вирусите, повишава кръвното налягане и, както се очаква, депресия.


Изучаването на физическите ефекти на изолацията също може да помогне да се обясни защо може да стане толкова трудно да се заобиколи.

За да достигнат до тези заключения, изследователите тествали мъже и жени над 50 години.

Експериментът разкри, че определени гени на имунната система - наречени CTRA гени - са най-активни при хора, които казват, че се обявяват за самотни.


Този ген потиска реакцията на имунната система към вируси, като в същото време увеличава възпалителния процес на организма.

Тестовете с морски свинчета показаха, че промените имат реални последици за здравето.

С отслабена имунна система, маймуните растат по-бързо от подобната версия на ХИВ в кръвта и мозъка си.

И интересното е, че връзката изглежда е двупосочна.

Докато самотата води до по-активни гени CTRA, тези с този генетичен профил са по-склонни да се окажат сами.

Причина или следствие?

Учените не са сигурни, но може да се окаже, че промените в имунната система правят хората по-тревожни и намаляват мотивацията, което прави социализацията по-трудна.

Откритието може да помогне да се обясни защо често на хората им е толкова трудно да се измъкнат от самотен начин на живот.

Проблемът нараства пропорционално, когато мислим за застаряващото население и за нарастващата изолация, на която сме подложени, скрити зад социалните мрежи и интернет.

Проучването е публикувано в списанието Сборникот Националната академия на науките и посочва, че самотата също може да наруши съня - оставяйки хората да се чувстват летаргични на следващия ден и по-вероятно да разчитат на хапчета за сън.

Джон Касиопо, един от авторите, предлага самотните да се опитват да се сприятеляват чрез благотворителна работа, като четене на слепи или помощ като треньор на детски спортни отбори.

За Cacioppo намирането на дружество във вид на козина, например с домашен любимец, може да помогне.

Но сред независимите котки и риби в аквариум той предлага осиновяване на кучета.

Мотивите са, че собствениците на кучета могат да се възползват от упражненията и социалното взаимодействие, което идва с отвеждането на домашния любимец за редовни разходки.

Кой съм аз #5 - Как да се справиш с чувството на самота (Септември 2020)


Препоръчано