Откриването на аромати

  •  Може 31, 2020


Откриването на аромати

От лудост до велики хуманитарни дела е чудно какво правим и докъде стигаме за любимите си храни. В нова книга историкът Саймън Сполдинг свързва развитието на навигацията с откриването на аромати.

Прочетете повече:

Нещастният хаос - водещият японски експерт по домакинство дава уроци от живота
Мярката за истинската красота - Какво се случва, когато обменяме номера за комплименти

Космическите пътувания помагат на технологията, приложена към нашето качество на живот.


Но историческите навигации революционизираха как храната стига до нас и как я приготвяме.

Това е аргументът на книгата на Саймън Спалдинг, Food in Sea: Shipboard Cuisine from the Ancient to the Modern Times.

Пътуването на всеки кораб трае толкова дълго, колкото живее екипажът му.


По този начин, развитието на технологията за опазване и приготвяне на храна позволи на хиляди хора да проучат дестинации и да заселят досега изолирани райони.

Каравелите, открили Америка през 1492 г., Санта Мария, Пинта и Нина, имаха място за пренасяне на дехидратирано месо, осолена риба, вино, мед и меласа. За да бъде процесът по-ефективен, всички методи за опазване на времето са били унифицирани и усъвършенствани.

Именно това даде възможност за подхранване на дългите пътувания, които породиха световната карта, както я познаваме.


Откриването на аромати

Друга основна иновация, завладяла морето и сушата, желязната печка е създадена, за да оборудва военни кораби на дълги патрули, като HMS Victory, британски кораб, който се бори с пирати за Седемте морета, произведен през 1760-те.

Топлинната стерилизация, разработена от френския флот през 1800 г., доведе до изобретяването на консерви от ВМС на САЩ по времето на френската гражданска война.

В комбинация тези нововъведения революционизираха възможностите на търговските кораби и изковаха хранителните навици на следващия век.

Мащабното охлаждане е възможно само благодарение на луксозните круизи през 1900-те.

С този диференциал ресторантите на луксозната верига Ritz-Carlton, присъстващи на корабите от линията Хамбург-Ню Йорк, представиха иновативната възможност да могат да се хранят извън определеното време.

След това световната търговия с месо се развива изключително много, като например хладилни разфасовки се транспортират от Нова Зеландия и Аржентина в Европа.

Сега навигацията се подготвя да ни остави ново наследство.

Очаква се обработката на информация да достигне нови нива от 2015 г., като системата се използва от Carnival Ectsasy, круизен кораб от клас Fantasy.

За да се отговори на предпочитанията на всеки от 2 056 пътници, при всяко хранене за деня, разпоредбите трябва да бъдат точни, за да не затрупат ценното и оскъдно пространство на кораба.

Системата за анализ на данни за кораби, описана като „перфектно съответствие между модерна технология, елегантност и ексклузивни услуги“, трябва да бъде най-иновативната съществуваща.

Интересно е да се знае, че голяма част от това, което имаме на масата днес и на сушата, идва от кораби от древни времена.

Търсейки да разберем къде наследяваме хранителните си навици, можем да се опитаме да предскажем съдбата, която ни очаква, когато дойде сметката.

Flavor: The ultimate status update | Ali Bouzari | TEDxKish (Може 2020)


Препоръчано