Детективът на етикетите

  •  Ноември 29, 2020


Детективът на етикетите

Често се объркваме в етикетите на храните. В крайна сметка, какво означават тези числа и кодове? Уморена от тази ситуация, журналистката Франсин Лима създаде Youtube канал, в който разгадава мистериите на малките опаковки за печат - и поставя устата си на света.

Каква ще е истината зад етикетите? Съмнението е голямо. Така със средно 100 000 гледания на всеки видеоклип, каналът „Поле към таблица“ е хит в YouTube. В него можем да видим експерименти и тестове, за да разгадаем например колко ягоди имат кисело мляко със същия вкус или колко лъжици захар съдържа една зърнена лента.

Вече със солидна кариера в журналистиката, след като се включи с издаването на етикети, Франсин започна магистърска степен по „Хранене в общественото здраве“ в USP. Тоест, вашето разследване е достигнало по-високо ниво.

За нея най-важната информация на даден продукт не е хранителната таблица, а списъкът на съставките. И винаги идва в низходящ ред по количество. Тоест, ако първите елементи в списъка не са добри за вас, не го купувайте. Това се случва с пълнозърнест хляб. Когато четем на опаковката, че хлябът е цял, изглежда очевидно изискването съставките да включват „пълнозърнесто брашно“. Проблемът е, че поради липсата на параметри за производството на продукта в Бразилия, всяка компания приема критериите, които добре разбира. Така намираме на рафтовете пълнозърнест хляб, направен от рафинирано пшенично брашно, подсилено с желязо и фолиева киселина - и накрая добавен с малко фибри.

Гледайте някои от видеоклиповете по-долу. И вижте още много неща по канала Do Campo à Mesa.

Колко ягоди има кисело мляко с аромат на ягоди?

Самородки и митът за бързата храна

Захарни барове

Operation InfeKtion: How Russia Perfected the Art of War | NYT Opinion (Ноември 2020)


Препоръчано