Котката с етикетите се качи на покрива

  •  Август 6, 2020


Котката с етикетите се качи на покрива

Това, което можем да правим онлайн, е мощно. Подобно на враговете на блогърката Вани Харис, големите хранителни компании. С милиони фенове и критици тя повдига въпроса за спонсорирания от мърчандайзинг виртуален активизъм.

Прочетете повече:

Детектив за етикети - Бразилският блогър също разследва обработените храни
И сега, Дюкан - Научете защо вашата достоверност е мащабирана

Вани Хари е „котката на етикетите“. Прякорът идва от блога му Food Babe, чиято мисия е да разкрие тайните на хранителната промишленост, за да наложи прозрачността на използваните от тях съставки.


Най-голямата от победите му беше да принуди Subway да промени формулата на своя хляб, който използва като добавка азодикарбонамид, присъстващ в матрачна пяна. Този химичен агент гарантира мекотата на хляба и тортите. Нейната онлайн петиция накара гиганта за бързо хранене да обещае да забрани съставката до края на годината.

Целевата аудитория е 300 000 абонати на вашия бюлетин, 63 000 последователи в Twitter и 650 000 във Facebook. И милиони зрители, чрез телевизионни новинарски изяви в ABC, CNN и NBC. Въпреки това е невъзможно да се игнорират критиците, че изпълнението им може да не е толкова безинтересно.

Техните бюлетини се отнасят до „алтернативни“ продукти, от които получавате комисионни за всяка продажба. Получаването на вашите съвети струва $ 17,99 на месец (около $ 40). Лекциите също подсилват кутията. Потърсен от пресата, той отказа да разкрие колко е събрал от сайта, докато се опитва да маскира посочването на продуктите като източник на доходи.


Лекарите и диетолозите се подреждат от другата страна, като посочват факта, че Вани не е обучен в нито една област, свързана с храните. За да отговори на този постоянен "щифт", тя често твърди, че не е необходима диплома, която да каже истината.

Федералната комисия по търговия изисква блогърите да изяснят източника на доходите си, само за да не подведат своите последователи. Други мощни врагове са Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и самите компании. Подобно на пивоварната Anheuser-Busch InBev, призова да разкрие съдържанието на своите продукти, които уж включват реактивно гориво. Сравнения като това привличат вниманието към нейната работа - и ядосват онези, които я критикуват, че е предала полуистини, за да промотира себе си.

Вълната на блогърите е същата. Докато привличат вниманието към себе си, те се стремят да осигурят същата видимост на продуктите и марките, които одобряват и популяризират. Добре е да се следват, но още по-добре да се гледа скептично на спонтанността на всеки активизъм.


Котката с етикетите се качи на покрива

Бебето за храна в действие: борбата сега е да знаете съставките на бирите

Вижте следното видео за новата битка на Вани, като помолите пивоварните да разкрият формули.

I made cat house with banana box. (Август 2020)


Препоръчано