Най-големият враг на натиска не е солта

  •  Септември 27, 2020


С поглед върху хипертонията рязането на излишната сол е от решаващо значение. Ще бъде ли? Според наскоро публикувано френско проучване, най-големият враг на нашето налягане е допълнителното тегло, което натрупваме в кръста.

Прочетете повече:

Солта освободена - това е трудно да се погълне
Аромат без вина - преоткрива сол

Лекарите винаги са предупреждавали за проблемите с прекомерната консумация на сол. Ново проучване обаче, публикувано в Американско списание за хипертония, разкриха, че натрият не е пряко свързан с повишаването на кръвното налягане.


Хипертонията е хроничното заболяване, което засяга най-много хората в света. Най-фаталният му симптом, повишено кръвно налягане, едва ли има само едно обяснение.

В заключение учените са анализирали 8 670 френски доброволци. Дори и без да се посочва пряка причина, беше наблюдавано, че хипертоничната група всъщност консумира повече сол през анализирания период. Изводът беше, че солта засяга хората по различни начини.

Според проучването, други навици са били по-определящи за повишаването на налягането, като консумация на алкохол, възраст и особено индекса на телесната маса (ИТМ).

За да избегнете високо кръвно налягане, решението е да отслабнете. Високият ИТМ е факторът, който най-много допринася за хипертонията. Проучването също така посочва, че консумацията на повече плодове и зеленчуци, така наречената жива диета, също помага да се поддържа нормализираното кръвно налягане.

Ако се съмнявате, препоръчвам повишено внимание. По-голямата част от натрия, който консумираме, идва от преработени храни като пица, бърза храна, префасовки и замразени готови ястия. За да избегнете противоречието, да имате повече жива храна и да се занимавате с упражнения, най-добре е да си осигурите здраве.

USTATA - DEBEL / Устата - Дебел, 2018 (Септември 2020)


Препоръчано