Пристигна австралийският Нимайер

  •  Април 16, 2021


Австралийският Нимайер

Обичам изложба. Още по-близо до дома. В бразилския музей на къщата, тук в Жардим Паулистано (Сао Пауло), този вторник започва архитектурното шоу „Хари Зайдлер: архитектура, изкуство и съвместен дизайн”.

Със значението, което заслужава, нашият Сао Пауло е първата спирка на тази мегаизложба в Южна Америка. Пътуващата изложба, която се открива този вторник, 11 февруари в музея на Бразилската къща, отбелязва 90-годишнината на важния архитект (на снимката с Уолтър Гропиус) е минавал през Естония, България, Канада и САЩ.

Сега е време да разгледаме внимателно тази богата колекция, като архитектурни модели, рисунки и скици, както и макетни модели на скулптури, фотографии, филми и лични документи на Хари Зайдлер, който за своите новаторски проекти е считан за австралиеца Оскар Нимайер. , Сравнението не е безплатно. В допълнение към известните проекти на архитекта в Австралия и в чужбина, бяха добавени документи и изображения за близостта между Зайдлер и Оскар Нимайер, разкриващи влиянието на майстора, когото той срещна по време на работа в Бразилия.


„Няколко месеца през 1948 г. работих с Нимайер и наблюдавах неговия творчески процес, който ми се стори подобен на този на художник или скулптор. Черти, интуитивни жестове, идеи, представени по начин, който засяга умовете, свикнали с рационалистични проекти. Но подозрението скоро изчезва, когато по-късно човек осъзнае колко фундаментално недостъпна е присъщата логика, яснота и структурна и конструктивна правдоподобност на всичко. Ражда се талантът на Нимайер и е уникална част от бразилския климат, дух и въображение “, казва Хари Зайдлер (1923-2006).

След Сао Пауло шоуто отива в Рио де Жанейро и Витория, преди да стигне до Сидни и Виена (Австрия). Съветът е да се възползвате максимално, докато сте тук, като участвате в екскурзоводско обслужване, насрочено за 12/02 и 19/03. Графикът е безплатен на телефон (11) 3032 2499 или agendar@mcb.org.br. Да вървим

експозиция

Хари Зайдлер: Архитектура, изкуство и съвместен дизайн


Откриване: 02/11, вторник от 19:30 - безплатно
Посещение: до 6 април (билети до 4 реали)
Местоположение: Бразилски музей на къщите
Часове: от вторник до неделя от 10 до 18 часа
Адрес: Авг. Brigadeiro Faria Lima, 2705 - Jardim Paulistano

Билет: R $ 4 / Половина цена - R $ 2
Неделя и празници - безплатно
Достъп за хора с увреждания / багажник за велосипеди с 20 места
Платен паркинг на място

Хари-seidler6


Проект, известен като „The Seidler House”: красота, окачена над 330-метрова скала

Хари-seidler5

Къщата на розата Seidler, създадена за живот на родителите ви

Хари-seidler4

Обществени работи: Воден център Ian Thorpe

Хари-seidler3

Изглед отвътре към водния център на Ian Thorpe

Хари-Seidler-1

Работа във Виена, Австрия (Wohnpark Neue Donau)

Змии опасност???? (Април 2021)


Препоръчано