Покажете ми с кого щракнете и аз ще ви кажа кой сте

  •  Септември 22, 2020


Кажете ми с кого щракнете и аз ще ви кажа кой сте

Могат ли изявите да са измамни? Само ако сте вие. Компютърният софтуер преценява и класифицира хората - от възрастова и социална класа до „племето“, към което принадлежат. В допълнение към данни като адрес и навици за пазаруване онлайн, цялата тази неписана информация вече може да се събира в социалните мрежи. И се използва от компаниите да ви закачат (още повече).

Компютрите правят всичко, но не преценяват човек. За да преодолеят тази повреда на машината, учени от Калифорнийския университет са разработили програма, която идентифицира тяхното „градско племе“ от снимки, публикувани в Интернет.

И как работи? От всеки човек създаденият алгоритъм анализира шест точки: лице, глава, горна част на главата (която може да е в шапка или шапка), шия, багажник и ръце. Тази изолирана информация е групирана по значения (стил на рязане и цвят на косата, грим, бижута и татуировки например). Накрая, данните се кръстосват с регистрираните групи като колоездач, сънародник, хеви метъл, сърфист, хипстър или клуб. И вижте колко е трудно да заблудите програмата, която удря в 48% от случаите. Общото предположение има 9% шанс за успех.


Едно от практическите му приложения е обществената безопасност, тъй като може да идентифицира подозрителни групи сред тълпите. Въпреки това, търговската му употреба се отнася до нас. С цялата тази информация, марките могат да предлагат продукти и съдържание, които е по-вероятно да бъдат закупени от хора, без те ясно да забележат - особено децата.

Но това персонализиране на света е по-опасно, защото ни показва само нещата, които харесваме. По този начин всичко, което е различно и разнообразно, става недостъпно, което подсилва вярата в стереотипите и живот без изненади. В крайна сметка именно способността да се преоткриваме най-много ни очарова в човешкото същество. И е да предоставим информация и насърчение, за да се случи това, че сме тук.

Покажете ми на кого щракнете как работи

Програмата в действие: интернет снимки, класифицирани в градски племена

The future we're building -- and boring | Elon Musk (Септември 2020)


Препоръчано