Подправен с кураж

  •  Юли 7, 2020


Подправен с кураж

Защо не ядем насекоми? Дълго време диетата на хората включваше животни с повече от четири крака. И до днес различните култури поддържат навика. Инструкционното видео обяснява предимствата на това любопитно хранене.

Какво е, какво е: вкусно, изобилно и с високо съдържание на протеини? Отговорът е там, лети или пълзи навсякъде. Ентомофагията е това, което наричаме практика на хранене на насекоми - което може да се превърне в решение за бъдещето в условията на криза с недостиг на храна. В света има около 2000 различни вида ядливи насекоми. Почти всички могат да бъдат сравнени по хранителна стойност с другите животни, които консумираме. Например, на всеки 100 грама крикет има 3,9 грама въглехидрати, 6,1 грама мазнини и 20,6 грама протеини.

Смееш ли? Разгледайте уникалното меню в Тайланд, което продава деликатеси като горното (покрити с шоколад скорпиони). Ето списък и описание на някои от най-консумираните насекоми в света от около 2 милиарда души:


• Палмова ларва: Богата на протеини, калий и калций, ларвата може да се яде прясна или препечена (сурови вкусове като кокосови и пържени, напомнящи бекон). Консумира се в страни като Малайзия, Нигерия и Папуа Нова Гвинея.

• Мравки: Някои видове имат кореми с размер на грозде, пълни със захарен нектар. Вкусът може да бъде сладък и наполовина кисел. Взета в Латинска Америка, включително в Бразилия.

• Воняща Мария: Трябва да потопите насекомото в гореща вода, за да премахнете лошия му аромат. Те се ползват като тако с пълнеж в Мексико и се ядат варени и дехидратирани в Африка като закуски.


• Тарантула: Когато се пържи, лапите са хрупкави, докато коремът е лепкав. Вкусът напомня на смес от раци и ядки. Консумира се например в Камбоджа и Мексико.

• Термити: Те могат да се ядат пържени или печени и имат сладък вкус като моркови. Често срещан в ястия в Австралия и Африка.

• Цикада: ароматизирана на аспержи, консумира се в Япония, Китай, Азия и части от Съединените щати. Вашето тяло има до 40% протеин.


• Dragonfly: консумирана варена или пържена, има вкус, наподобяващ раци. Типично ястие в Индонезия.

• Крикет: Препечени и хрупкави, те се сервират в Мексико с черен пипер и лимон, като закуски.

• Пашкул от копринен червей: Вкусът му е подобен на дехидратирани скариди, но със сочна консистенция. Наслаждава се на пържено или варено от виетнамци, китайци и корейци.

• Скорпион: вкусът му наподобява скариди с черупки. Този паяк се сервира като пържена закуска или дори покрит с шоколад в страни като Виетнам, Тайланд и Китай.

В своите лекции писателката Ема Брайс, блогър за чиста енергия и околна среда за New York Times, обяснява историята и предимствата на този хранителен навик. Това богато съдържание стимулира създаването на образователна анимация, дело на Джулия Ивърсън и Алисия Рийз. Внимавайте за мнението си.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С АВОКАДО?!?!?! (Юли 2020)


Препоръчано