Спасен от изкуството

  •  Може 26, 2020


Спасен от изкуството

Търсите здраве? Планирайте посещение на художествена галерия. Проучване, проведено в Швейцария, свързва културните навици с по-доброто благополучие и фитнес.

Прочетете повече:

Хранене на приятелства - Кампанията стимулира разговора между непознати
По-лек дори за сметка - Ресторантът дава отстъпка за добре поведени деца

Освен че са естетически опит, няколко проучвания сочат ползите за здравето от участието в творчески процеси, активно или пасивно.


Но малцина се приближават до измерението на населението, за да съобщят за причинно-следствената връзка между здравето или удовлетвореността от живота с изкуствата.

Сега проучване на Съвместния изследователски център (JRC), орган, свързан с Европейския съюз, дава нови доказателства по темата.

Проучването анализира данни от швейцарското население, взети от национално проучване, проведено през 2010 г. и отново през 2013 г.


Изследователите са установили, че участието в културна дейност, или активно (свирене на инструмент, например), или пасивно (гледане на снимки) влияе върху здравето и благополучието.

Вярно е, че изследванията са дали малко доказателства за оправдаване на инвестирането в съобщения за промоция на здравето, които препоръчват да се включат в изкуствата.

Тези резултати обаче не оспорват, че участието в културни и художествени дейности може да бъде от полза за здравето и благополучието, когато се ръководи от квалифицирани терапевти за лечение на специфични проблеми.

Преведено: макар и оспорвано, използването на художествени ресурси като терапевтичен елемент носи резултати, особено за психичното здраве.

С това може да се разчита на изкуството, за да намали нивата на стрес и тревожност, да подобри благосъстоянието и дори да помогне в борбата с инфекциите.

Доброто и "злото" - Георги Изворски и Силвина Бел Илали (Може 2020)


Препоръчано