Кръгли бележки

  •  Юли 3, 2020


Кръгли бележки

Децата с наднормено тегло не са само последните, които напускат класната стая. Те са и последните, които напускат училище. Проучването открива пряка връзка между наднорменото тегло и лошите степени. Но проблемът сме всички ние.

Времето за почивка с тази тема свърши. Изследването е направено с партньорство между университетите в щата Мичиган, Илинойс, Джорджия и Тексас, САЩ, и Университета на Васеда, Япония.

Методиката, публикувана в научното списание Cortex мозък, придружава 74 деца, между седем и девет години. Половината са с индекс на телесна маса извън препоръчителните за възрастта им. По същество констатацията е, че децата с наднормено тегло отнемат повече време и им е по-трудно да отговорят на тестовете.


На всички бяха дадени основни познавателни тестове - тези, при които трябваше да натиснете бутон, когато идентифицирате геометрични фигури. Времето, необходимо за отговор на първия тест, беше 8% по-дълго при деца с наднормено тегло. Във втория тест този път се увеличи с 15%. Сред тази група имаше и по-голям брой грешни отговори.

Последващите прегледи сочат за нарушено развитие на префронталната кора, която контролира логическите разсъждения, и предната цингулатна кора, която позволява на хората да се учат от грешките си.

Предишни проучвания вече посочиха, че децата, които не спортуват, имат по-големи затруднения в концентрацията и съответно по-ниски степени. Ако това са същите деца с наднормено тегло, тогава проблемът е притеснителен. В крайна сметка, колкото повече тегло позволяваме на децата да наддават, толкова по-трудно е да ги накараме да загубят като възрастни. Находки като тези добавят знания за борба с нарастващата епидемия за затлъстяване във Великобритания. Днес около 28% от английските деца са с наднормено тегло. Стратегията е да се грижим за децата, като се борим със скритата захар в преработените храни.

New Pound Coin - 12 sided £1 Coin’s Design + Dimensions (Юли 2020)


Препоръчано