Разкриване на мистерията на черния лимон

  •  Септември 22, 2020


Разкриване на мистерията на черния лимон

Всеки път, когато пътувам, местните пазари са посочени като звезди в моя сценарий. Да открия лично магията на древните аромати и аромати ме очарова. Този път изненадата беше да намерим подправката, черен лимон.

Когато се видя в тези географски ширини, ми е смешно да мисля, че съм като Индиана Джоунс, винаги търся рядкости. В дестинацията на подправките тръгнах на пътешествие през хилядолетни небцета в съвременния сук на Абу Даби.

Изправена пред ароматни чипсове, цветни топчета, листа и дехидратирани плодове, намирам ценни съюзници. В крайна сметка, освен че гарантира уникални аромати, зад подправките стои цяла наука. Те ускоряват метаболизма и ни помагат да отслабнем. Контактът с безброй екзотични аромати и аромати винаги е въздействащ. С предупреждението за сетивата си се сблъсквам с много богат изследователски материал, който прилагам в рецептите си и, каква наслада, в собствените ми ястия!


В вестник на Wadi A'z Zafran открих уникални подправки. Тук основен избор винаги е сместа от подправки, наречена ras el hanout. Акцентът на изключителната рецепта на този търговец е дамасценовата роза, широко използвана в персийската кухня.

Но все още предстои роялти: черният лимон. Използван в кухнята на арабските страни от незапомнени времена всъщност е липа. За да придобият цвета, който им носи мистериозното име, липите се сваряват в подсолена вода и се поставят да изсъхнат под добре познатото в региона слънце. С този процес те никога не се развалят, превръщайки се в ценна подправка в екстремните пустинни условия. Известен тук като loomi, също може да се намери земята.

И как да опиша? Вкусът му е цитрусов, горчив и нещо пушено. И използването е огромно. За голяма яхния сложете две или три цели; или се използва като прах за подправяне на месо и риба. Идеята е да придадете повече вкус на ястията. Леката храна не трябва да бъде нежна!


Ако сте се наслаждавали на тази истинска басня от Изтока, разгледайте моята история за най-редката експедиция на светов аромат.

пазар на подправки

Както в традиционния сук, сергиите представят подправките, подредени на едро.


подправка

Ras el hanout, микс от зърнени храни, билки и розови листенца

черен пазар лимон

С "черното злато" от подправки в ръцете си

черен лимон близо

Екзотичен аромат, готов да се впусне

Доматеница - рецепта за сурова супа от менюто на ресторант Soma (Септември 2020)


Препоръчано