Балансът на извънреден труд

  •  Август 4, 2020


Балансът на извънреден труд

Тези, които работят извънредно, наддават повече ... тегло. Тези, които работят през нощната смяна, са склонни да се напълняват. И тук не става въпрос за сила на волята. Вината е за биологичния часовник на тялото. Съдбата ли е?

Когато спим, ядем, пием и дори сексуалните ни апетити се контролират от супрахиазматичното ядро, разположено в най-примитивната част на човешкия мозък. Колкото по-стари сме, толкова по-нерегламентирана става системата.

Разбира се всичко това има по-лесно име. Това е добре познатият биологичен часовник. Да се ​​забъркваш с него означава да промениш много: метаболизъм, настроение, когнитивни функции, памет и дори плодовитост. И няма какво да се направи. Изследване, публикувано наскоро от университета Джон Хопкинс (Съединените щати), казва, че е планирано от преди да се родим.

Има обаче хора, които трябва да работят. На този „генетичен часовник“ са прикачени пилоти на самолети, лекари, диджеи, безброй професионалисти. Ето защо вашата съдба е да отслабнете по-трудно. Борбата със съня ни кара да натрупваме мазнини автоматично, което води до затлъстяване и диабет.

Познаваме хора, които са истински сови, и други, които се събуждат с пилета. Но никой не може да остане свързан през цялото време. Въпреки че звучи като проклятие, резултатите от проучването се празнуват, тъй като те могат да бъдат използвани за изследване на нарушения на съня - и дори неудобно забавяне на струята.

ЧТО ЖДЁТ БАЛАНС? // ГДЕ НАГРАДЫ ЗА РЕЙТИНГ? // КОГДА ЖДАТЬ ЛИЛИТ? // HEROES OF THE STORM // ХОТС (Август 2020)


Препоръчано