Добре, че спечели

  •  Април 16, 2021


Добре, че спечели

Те печелят, а ние губим. Не само вашите хранителни вещества, но и добри пари от него. Говоря за храни с изтекъл срок на годност (или смятаме, че са). Изглежда, че това жестоко съмнение е преброено дни.

Хранителното отравяне е често срещано нещо. Виж теб. Според Световната здравна организация (СЗО), 30% от населението вече е страдало от хранително отравяне от консумацията на продукти с изтекъл срок на годност. Някои случаи са фатални, но повечето са просто задушаващи - никак не сериозни, но доста неприятни.

В САЩ, следяйки датата на годност, американците изхвърлят 40 процента от цялата храна, която купуват всяка година, което е около 1500 долара. Да не говорим за разхищаването на храната, което най-популярните опаковки от семеен размер в крайна сметка причиняват. Разглеждането на този проблем е част от диетичното образование. Да не говорим за екологичния проблем. Смята се, че тези хранителни отпадъци са отговорни за отделянето на 3,5 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата.


Да, проблемът е огромен. Но може би решението е малко. Надеждата е залепена за нов етикет излиза на пазара. Създаден от Scottish Insignia Technologies, той променя цвета си, за да предупреди дали можем да ядем храната или не. Изобретението е разработено в партньорство със Стратклайдския университет и финансирано от фонда на шотландското предприятие.

За да работи, „интелигентният етикет“ трябва да бъде залепен върху пакета, който току-що отворихте. Оттам нататък стикерът брои, като променя цветовете си, до колко дни храната е годна за консумация. Промяната преминава от жълто (новооткрито) до сиво (все още свежо) до синьо (изтекъл). Търговските вериги вече се интересуват от широкомащабната му употреба. Все още няма съобщение за тази новина тук. Тоест, трябва да следим датите, отпечатани на опаковката. Дотогава избягването на преработени храни е най-добрата препоръка.

Вижте следното видео как работи системата.

Нуга Бест ме спечели! (Април 2021)


Препоръчано