Хранителна дъга

  •  Юли 13, 2020


Хранителна дъга

Зелен знак за здравословно хранене. Опитът показва, че когато храната е етикетирана с цветове на светофарите, дори лошите възможности са осъзнати. Информацията се сервира.

Тестът е проведен в кафенето на Обща болница в Масачузетс. На рафтовете храните бяха класифицирани в международния стандарт за цветове на сигнала за трафик. По този начин потребителите могат да избират ястия, които да са зелени (леки сандвичи, плодове и салати), жълти (закуски със средно съдържание на мазнини) и червени (преработени храни с малка или никаква хранителна стойност). Във втора фаза бяха включени напитките. Зеленото беше оставено за минерална вода, диетични газирани напитки и нискокалорични млечни напитки, поставени на по-високите рафтове. Жълтото и червеното бяха определени за нормални и енергийни безалкохолни напитки, разположени на нивата по-долу.

Чрез използването на цветно кодиране и подреждането на „зелени“ храни на „най-благородните“ рафтове (на нивото на очите и на лесно разстояние) тяхната консумация е скочила бързо. Като цяло продажбите им се увеличиха с 12%, докато червените артикули имат спад на потреблението с 20%. Червените напитки паднаха с 39%.


Най-обнадеждаващото в изследването, публикувано в Американско списание за превантивна медицина, е, че потребителите, служителите и медицинският персонал (хора от различни социални класове, образование и икономическо ниво) продължават да следват кодексите. И да направя по-лек избор, дори и след като „новото нещо“ приключи, тъй като програмата е на две години и едва сега се публикува научно. Изследователите смятат, че това е доказателство, че преминаването към здравословни навици продължава. Защото тялото харесва и предпочита да остане така.

Сервирайте информация с храната: Това е най-добрият начин да направите сложната реч на диетолозите по-проста.

дъга-nutritivo1

Леките храни са класифицирани

"Дъга в цилиндър" - Експеримент от лабораторията за деца на Байер 2016 - Кристина Костадинова (Юли 2020)


Препоръчано