Нова помощ при болки в гърба

  •  Може 17, 2021


Забравете традиционните операции и лекарства. Ново лечение на болки в гърба, една от основните хронични болки, е функционалното възстановяване.

Прочетете повече:

Очарованието на човешкото тяло - Видео показва как работи машината, с която толкова малтретираме
Значението на позата - видеото учи колко добра стойка е от съществено значение за здравето

Според Световната здравна организация осем от десет души ще имат проблеми със гърба в някакъв момент от живота си.


А неправилната стойка е една от най-големите причини за наранявания в долната част на гърба.

Сега за тези, които страдат от проблема и са опитали всичко да го разрешат, може да има алтернатива на конвенционалните лечения като хирургия и лекарства.

Иновативната терапия, наречена функционално възстановяване, се използва като иновативен подход за решаване на това хронично заболяване.


Идеята е да се научат пациентите на упражнения, които всеки ден ще изграждат сила и издръжливост.

Един от основните компоненти на лечението е психологическото и поведенческо консултиране, така че пациентите да развият умения и да премахнат страха от движение.

Мнозина прибягват до функционалното възстановяване като последно средство след операция, няма ефект, което води до депресия и тревожност.


Алтернативата също така цели да премахне риска от пристрастяване, което причиняват обезболяващи.

В Съединените щати разходите за болки в гърба са 90 милиарда долара годишно, плюс изпити, хирургия и други лечения.

Все пак болката в гърба е основната причина за увреждане за хората под 45 години в тази страна, според Списание за Уолстрийт.

В медицинския център на Дартмут-Хичкок функционалната програма за възстановяване предлага триседмично обучение за хора, които страдат от проблема непрекъснато повече от три месеца.

Мнозина са правили инжекции с кортизон, болкоуспокояващи, хиропрактични лечения и акупунктура, но те завършват деня с болка в долната част на гърба.

Всичко започва с медицинска оценка, за да се гарантира, че програмата ще бъде безопасна, както и за определяне на целите.

Сесиите се провеждат в голяма стая с тренировъчна екипировка и достатъчно място за обхват на движение.

На място до осем пациенти наведнъж се наблюдават от екип, включващ лекар, трудови терапевти и медицинска сестра, всички под наблюдението на д-р Роуланд Г. Хазард.

Упражненията са предназначени да помогнат за възстановяване на нормалната функция на гръбнака.

Те са пригодени да помагат за контролиране на болката и подобряване на силата и издръжливостта, като симулират ежедневните усилия.

Освен това се дават релакс упражнения за справяне с кризисни времена.

Средно пациентите в програмата имат подобрение, считано за умерено.

Това, което постигат, е подобрено настроение, гъвкавост, сила и постоянство.

Физически и най-вече психически, като се освободят от страха да направят движения, предизвикващи болка, причинени от износени и компрометирани гръбначни дискове.

Страхувайки се от движението, което причинява болка, мнозина наддават наднормено тегло, което само влошава ситуацията.

Постижението е да помогнем на хората да променят начина, по който мислят за болката, от „тя само се влошава и не мога да направя нищо за нея“ до „имам болка, но научих какво да правя, за да я контролирам“.

Програмата в Дартмут-Хичкок има цена от около 17 000 долара.

болки в гърба-in-

Пример за упражнение: Седнете с разтворени колене, облегнете се и задръжте поза в продължение на 3 секунди; повторете 10 пъти - Илюстрация на Реми Джефрой (WSJ)

упражнения

Друго полезно упражнение е да лежите на гърба си с наведени колене и крака заедно, въртейки краката настрани. Повторете 10 пъти - Remie Geoffroi илюстрация (WSJ)

упражнения за гръб

Друг пример: застанете с една ръка на стената и бавно преместете бедрата си към стената, като другата ръка поддържа багажника. Задръжте за 3 секунди и след това се отпуснете. Повторете 10 пъти - Remie Geoffroi илюстрация (WSJ)

Адаптирана тренировка по Маккензи за болки в кръста (Може 2021)


Препоръчано