Магнитно запазване

  •  Септември 22, 2020


Магнитно запазване

Що се отнася до опазването на храната, запазването на нещата на студено ускорява глобалното затопляне. Новата технология може да освежи планетата.

Прочетете повече:

Технологията на делириума - нашата нарастваща зависимост от технологиите
Не мама - преоценяване на връзката ни с виртуалния свят

Това не са само хладилници. Охлаждането на помещението също е отговорно за отделянето на парникови газове. Милиони тонове от тях.


Очевидно сме близо до обратното уравнение, застрашаващо климата. Всички с магнитно охлаждане.

Въпреки че технологията изглежда най-съвременна, идеята е доста стара. „Магнитокалоричният ефект“ може би е създаден през 1881 г. от Емил Уорбург, но има такива, които сочат неговото изобретение през 1917 г., чийто автор е Пиер-Ърнест Вайс. Това е практическото приложение на способността на определени метали да се нагряват или охлаждат при приближаване или дистанциране на магнит.

Днес знаем, че непрекъснатото повторение на това движение е в състояние да създаде топлинна вълна. Но теорията е, че ще е необходимо гигантско оборудване, за да се възползваме максимално от това явление.


Изглежда обаче, че учените са успели да миниатюризират устройство, базирано на този принцип. Екип от тях, воден от инженера на General Electric Venkat Venkatakrishnan, обяви производството на оборудване за домашни размери, способно да понижава температурите.

GE прогнозира, че тази система би могла да подобри енергийната ефективност на текущото оборудване с 30%, като все още елиминира заплахата за околната среда от настоящите хладилници. Очаква се технологията да бъде налична на пазара до 2020 г.

Магнитно запазване

100 години еволюция на домашното охлаждане

Emf induced in rod traveling through magnetic field | Physics | Khan Academy (Септември 2020)


Препоръчано