Закъснението на джета под контрол

  •  Април 4, 2020


Пътуването винаги е наслада и колкото по-далеч е дестинацията, толкова по-големи са изненадите при пристигането. За съжаление сред тях е и джет лаг. И накрая, пристигна съобщение, което да реши проблема научно.

Прочетете повече:

Лечение с реактивен лаг - Храненето регулира вътрешния часовник, така че да не страдаме от вретеното
Влак до звездите - Бордовото програмиране въвежда пътниците в Slow TV

Има много обяснения какво причинява забавяне на струята.


Всички са съгласни, че ефектът се причинява, когато циркадният цикъл, нашият така наречен биологичен часовник, е в крак с естествения цикъл на деня.

Така след дълги полети, когато пристигаме до дестинацията, чувстваме ненавременния сън и в някои случаи дискомфорт и гадене.

Да останете хидратиран, да спите в самолета и да избягвате дрямка при помощ при кацане.


Но сега финландска компания е разработила приспособление, което обещава да премахне проблема за един път, като постави струи светлина в ухото ви.

Наречено HumanCharger, устройството наподобява дискретен iPod.

Докато всички си мислят, че слушате музика, устройството се включва през слушалки, бели LED светлини в ушния ви канал, в дози по 12 минути всяка.


Чрез ухото светлините достигат до мозъка, където в очите и кожата присъстват същите чувствителни към светлина протеини (енцефалопсини).

Второ проучване, публикувано на сайта Аерокосмическа медицина и човешко представяне, стимулирането му осигурява антидепресантни, анксиолитични и психомоторни резултати.

И предотвратява умората, инерцията и забравата.

Изследванията показват, че тези, които използват устройството, са се възстановили с 50% по-бързо от симптомите на забавяне.

Препоръката е да използвате HumanCharger по време на пътуването или сутринта, който пристигате, ако е трансконтинентален полет.

Устройството струва $ 259 (около 823 реали) и може да бъде закупено от уебсайта на Amazon - щракнете тук.

човешки зарядно

Чрез ухото светлините достигат до мозъка и подобряват дискомфорта при забавяне на струята

Гледайте видеото по-долу за представянето на устройството.

Rory Sutherland: Perspective is everything (Април 2020)


Препоръчано