Индийската диета е мъдрост обратно към трапезата

  •  Юли 8, 2020


Оставаме модерни, но уязвими към заплахи, които преследват здравето ни от пещерите. Храненето на родните хора може да помогне за борба с болестите на съвременния живот. Това е мъдрост обратно към менюто.

Разнообразието от храни в света е невероятно. Всеки плод, зеленчук или зърно съдържа хранителни вещества, които могат да ни предпазят от почти всяка болест. Проблемът е, че не всеки може да бъде пуснат на пазара. Тъй като са устойчиви на вредители, лесни за събиране и транспортиране или просто по-красиви от другите, само няколко вида са избрани за производство на мащаби. Тоест, индустриите и правителствата по чисто икономически причини решават какво можем да имаме в чинията.

Не беше така. В ранните дни племената и коренните народи разполагаха с хранителни системи. Диетата й беше сложна, самодостатъчна, изключително разнообразна и хранително балансирана. Когато откриването на Новия свят шокира толкова различни цивилизации, в процеса се загуби много.


Тоест, като еволюирали същества, ние се отдалечаваме от своя произход. Особено по отношение на консумацията на хранителни вещества, които биха могли да ни защитят по-ефективно. Резултатите засягат дори самите индианци, изправени пред лекотата на обработените храни, които злоупотребяват с бяло брашно, захар и рафинирани масла.

Рекордът падна с настоящото търсене на по-здравословен начин на живот. Изведнъж смятаме, че киноа и чиа, така наречените суперхрани са нови, но са част от диетата на коренното население от хиляди години. Напоследък напреднахме тенденцията на тефловото брашно: най-малкото и най-хранително зърно в света, което осигурява енергия за етиопските племена, където, както добре знаем, е трудно да се постигне достъпно хранително разнообразие.

Древните шамани от местните племена в Северна Америка планирали да подкрепят своите племена в продължение на седем поколения, предавайки ученията едно на друго, така че тази мъдрост никога да не бъде загубена. Когато този начин на живот се промени, тази връзка се загуби.


Въпреки че намирането на този вид храна е трудно и по-скъпо, смятаме, че в дългосрочен план инвестицията си заслужава.

малки забележителен пазара 1

Teff, племенната хранителна база на Етиопия, започва да достига до пазара


киноа

Изгубеното зърно на инките, племе от предколониална Перу, киноа е пример за мъдрост назад.

чиа

Чиа беше на масата на ацтеките, коренното население, обитавало Мексико

Любовь и голуби (комедия, реж. Владимир Меньшов, 1984 г.) (Юли 2020)


Препоръчано