Ако бях ти

  •  Юли 13, 2020


Ако бях ти

В нашата кожа гледката към света едва ли е изненадваща. Но какво би било, ако можехме да виждаме нещата с нечии други очи? Запознайте се с „машината на това да бъдете друг“, с която е възможно да обменяте секс, раса, както и идеи по тези теми.

За да постави под въпрос концепции за пол, сексуалност и взаимно уважение, колективът Be Another Lab, който обединява професионалисти от различни области в Барселона (Испания), създаде „машината да бъдеш друг“. С Машината да бъде друга, комуникацията и разбирането придобиха друга гледна точка.

За да работят, двама души трябва да използват устройство, наречено Oculus Rift, очила за виртуална реалност, първоначално създадено за видеоигри. Чрез много технологичен експеримент те започват да виждат всичко, което вижда другият: когато гледат надолу, жената ще види мъжкото тяло и обратно. Според описанието на участниците, след известно време, като правят същите движения, по синхронизиран начин, мозъкът се заблуждава и усещането за „промяна на пола“ става почти реално.


В бъдеще използването на по-вътрешна версия на тази машина трябва да промени представата ни за другата. Може би е възможно лекар да оперира на един човек, използвайки ръцете на друг. Или художник, който рисува снимки от разстояние. Възможностите са безкрайни и ограничението ще бъде въображението. И какво бихте направили, ако можехте да бъдете, поне за един ден, друг човек?

Ако бях ти машина

Двама души трябва да използват компютърно свързан Oculus Rift за виртуална „промяна на пола“


Ако бях на вас, експериментирате

Със синхронизирани движения мозъкът започва да записва преживяването като "истинско"

Ето видеото, което представя преживяването.

RAYNA - A BYAH TI KAZALA / Райна - А бях ти казала, 2019 (Юли 2020)


Препоръчано