Здравето е игра с талия

  •  Март 2, 2021


Здравето е игра с талия

Забравете индекса на телесната маса Ключът към здравето е балансираната връзка между обиколката на талията и височината. Тоест, добрата форма е въпрос на игра на талията.

Прочетете повече:

Escape Fast Food - проста закуска увеличава вашия ИТМ
Изчислете идеалното си тегло - Открийте индекса на телесната си маса

Искате да проверите дали сте годни? Просто погледнете в кръста.


Изследователи от City University London (Англия) са установили връзка между здравето и обиколката на талията. Явно формулата е: диаметърът на талията ви, разделен на височина.

Според изследването връзката между талията и височината измерва централното затлъстяване. Този индикатор се нарича WHtR („съотношение между талия и височина“). Добре известният индекс на телесната маса (ИТМ) измерва общото затлъстяване.

Тоест, за да се установи по-добре здравето и да се установи очакването, като се има предвид натрупването на тегло в корема, гарантира по-голяма точност. Това е така, защото излишната телесна мазнина в този регион включва жизненоважните органи, влияещи върху тяхното функциониране.


Даденият пример беше този на Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито, които играха братя във филма "Близнаци" (1988). По онова време и двамата актьори имаха еднакъв ИТМ: 34. Само по отношение на връзката между талията и височината централното затлъстяване беше съвсем различно. Schwarzenegger регистрира 0.48 WHtR, докато De Vito отчита 0.71. По този параметър De Vito би могъл да намали продължителността на живота с 5 години и 8 месеца. Шварценегер няма да има промяна.

Според един от авторите на изследването, професор Лес Мейю, този нов параметър трябва да се има предвид при измерване на числата за затлъстяване, тъй като фокусът му е по-прецизен. С поглед върху общественото здравеопазване тези индекси служат за установяване на правителствени политики. Тези с по-високо централно затлъстяване са изложени на по-голям риск.

Посланието е, че ако талията ви е под половината от ръста ви, това е добре.

игра

Същият ИТМ, но според нов параметър, много различна продължителност на живота

Талия (Мид) гайд-геймплей 9.12 (Taliyah)|Лига легенд| Кирпичик в личико (Март 2021)


Препоръчано