Опасна храна

  •  Юли 3, 2020


Опасна храна

Рискът се обслужва. Жените с високи нива на пестициди в кръвта са изложени на риск от ендометриоза, което причинява безплодие. Повече от всякога грижата за храната се превърна в случай на обществено здраве.

Проучване, публикувано в Перспектива за здравето на околната среда показва, че пестициди на базата на органохлор се откриват при 90% от тестваните жени, което може да причини ендометриоза. В това състояние се засяга тъканта вътре в матката, което причинява болка в областта на таза и води до безплодие. В САЩ се смята, че днес над 5 милиона жени имат заболяването - и то в най-плодородната фаза на живота си.

Дори забранени, поради силно вредния химически състав за човешкото здраве, все още представляват сериозна заплаха. Поради продължителната им употреба в продължение на няколко години в селското стопанство (за борба с вредителите по културите) и в животновъдството (за контрол на паразитите по говедата), пестицидите все още замърсяват околната среда и хората. Тестовете разкриват, че пестицидите присъстват в организма до 7 години, обикновено се отлагат в мастните тъкани. Остава въпросът какво е забранено да влиза в табелата. Тъй като органохлорините имат висок афинитет към храни, които съдържат мазнини, колбаси, сирена, мляко, масла и меса са застрашени.

В Бразилия някои от тези пестициди вече са забранени от Националната агенция за наблюдение на здравето (Anvisa). Но други все още са на пазара или с ограничения за употреба, или с оценка. Плашещо е да знаем, че дори безмълвно здравето ни страда от грешен избор, когато става въпрос за супермаркета или панаира.

ТОП 5 НАЙ-ОПАСНИ ХРАНИ (Юли 2020)


Препоръчано