Щастливи пари

  •  Януари 25, 2021


Щастливи пари

Съществува много съмнение какво могат да донесат пари в края на краищата. Новоиздадената книга носи различна теория по темата. Според авторите парите, в каквато и да е сума, могат да „купят” щастието. За това е достатъчно той да се използва добре.

Щастливи пари: Наука за това как да изразходваме по-добре са написани от Елизабет Дън, професор по психология в Университета на Британска Колумбия (Канада), и Майкъл Нортън, лектор по маркетинг в бизнес училището в Харвард в Съединените щати.

Според тези експерти всичко започва в организма: изборът, който правим, предизвиква редица биологични и емоционални ефекти. Правенето на пътувания, заплащането на пълен курс преди започване на учебните часове и подпомагането на другите са начини да използвате парите, за да сте по-щастливи. Вече използването на кредитна карта за извършване на покупки, отлагането на датата на плащане, е отношение, което може да ни отведе щастието. Основното е, че плащането преди и консумацията по-късно е отношение, което ви помага да се наслаждавате на това, което сте купили по-добре. Тези, които плащат преди, също са склонни да надценяват разходите. И тогава получавате повече пари.

Неограниченият кредит може също да направи хората по-щастливи, ако го използват, например, за възлагане на скучни дейности като почистване на къщи. Книгата също така предполага, че хората харчат по-малко пари за себе си и повече за другите. Ползите от даването, казват те, се реализират при деца още преди да са навършили дори две години.

Гледайте видеоклип от TED на Майкъл Нортън, който говори по темата.

Мая Нешкова - Щастие с пари не се купува (2017) (Януари 2021)


Препоръчано