Щастието е с тях

  •  Март 5, 2021


Физическа сила срещу зрялост. В крайна сметка кой мислите, че е най-щастлив: млад или по-възрастен? Изследването на Калифорнийския университет (САЩ) изяснява проблема.

Прочетете повече:

Как да живеем по-дълго - село в Китай учи тайната
Пламък на - Вдъхновението на конкурентите, които никога не се предават

Вярно е, че възрастните възрастни може да не са толкова физически здрави или психически „остри“, колкото младите хора и хората на средна възраст.


Но има нещо сред възрастните хора, на което всички трябва да завиждаме - или да копнеем.

Според проучване от Калифорнийския университет в Сан Диего, този диапазон има по-голямо психологическо благополучие в сравнение с другите възрастови групи.

За да стигнат до това заключение, изследователите разгледаха над 1500 души, мъже и жени, на възраст от 21 до 99 години.


Всички участници в проучването бяха свързани с телефон (стационарен) и участваха в тест за оценка на техните познавателни умения по време на разговора.

Освен това всички са получили въпросник по пощата, за да могат изследователите да събират информация за своето физическо здраве и настроение.

За да измерват психологическото благополучие, те трябваше да оценят нивото си на щастие, депресия, стрес, тревожност и удовлетвореност от живота.


В проучването са оценени три основни фактора за възрастни през целия им жизнен период: физическо, когнитивно и психично здраве.

В резултат те установили, че възрастните хора показват по-добро психично здраве от по-младите.

Изследователите откриха също, че тези на възраст между 20 и 30 години имат най-ниските резултати за психологическо благосъстояние от всички възрастови групи.

Проучването е публикувано в научното списание Дневникът на клиничната психиатрия.

NELINA - OT SHTASTIETO NAY-BOLI / Нелина - От щастието най-боли, 2016 (Март 2021)


Препоръчано