Благодарността е полезна за здравето

  •  Април 16, 2021


Благодарността е полезна за здравето

Бъдете благодарни. И живейте по-дълго. Изследване на Калифорнийския университет разкрива, че хората, които изразяват благодарност, са по-добре, заспиват по-добре, изморяват се по-малко и имат по-малко проблеми със здравето на сърцето.

Прочетете повече:

Изтъняване с мисъл - Сатията може да бъде контролирана от ума
Отворени очи - За да отслабнете, трябва да сте нащрек

Изразяването на благодарност е мощна сила.


Според Калифорнийския университет тези, които изразяват за малките неща в живота, имат по-добро настроение, спят по-добре, по-ефективни са при решаване на проблеми и са по-малко склонни да развият възпаление.

Изследването, публикувано в научното списание Духовност в клиничната практика, е направен за два месеца с 186 доброволци, мъже и жени, с диагноза сърдечна недостатъчност.

С психологически тестове учените измерват нивата на благодарност и благополучие на доброволците.


Оценени бяха симптомите на депресия, качество на съня, умора, увереност в собствените способности и маркери на възпалението в организма.

Успоредно с това някои от участниците трябва да напишат три неща, за които са били най-благодарни през оценявания период.

В резултат на това тези, които използват „дневника на благодарността“, показват намаляване на нивата на различни възпалителни биомаркери, както и по-голямо изменение на сърдечната честота по време на писане, фактор, свързан с по-нисък сърдечно-съдов риск.

Изводът беше да се признае и запише благодарност прави сърцето щастливо, не само в метафоричния смисъл на действието.

Какво ще кажете да практикувате малко това упражнение?

Интервю за Здравето с Георги Изворски и Силвина Бел (Април 2021)


Препоръчано