Глобални предпочитания

  •  Декември 5, 2020


Глобални предпочитания

Знаем, че в Китай кучетата са не само най-добрите приятели на човека, но и неговите хранителни предпочитания. Вече сред нас, яденето на филе от Рекс предизвиква огромно отвращение. Доколко културата влияе върху това, което излиза в чинията?

Прочетете повече:

Запознайте се с викинската диета - новата хранителна вълна идва от Северна Европа
Илюстрована диета - За да се храня по-добре, искате да рисувам?

Храната е важен културен компонент, който носи със себе си огромен товар. Всяка страна има свой собствен начин на отглеждане, грижа и преработка на храната. Много от тях имат общо с вкусовите препратки, както и с обичаите и самата история.


Например в Португалия е обичайно да се ядат деца, а много популярни ястия се правят от черва, бушо, кръв и органи. Това е така, защото по времето на големите навигации цялото месо се е изпращало за месеци на корабно плаване. Това, което остана, бяха децата и оттам се разви уникален вкус.

В Израел има предпочитание към кошерните храни. В мюсюлманските страни месото трябва да е халално. И така нататък.

Но ежедневно ние правим избора си преди това, което виждаме. Толкова ли ни интересува културното натоварване на това, което поставяме в чинията?


За да определят доколко това влияние оказва храните, учените от Корнелския университет (САЩ) провеждат проучване на 199 американци, 166 италианци и 204 японци. Всички бяха представени с изображения от 24 различни сайта, където може да се наблюдават различни ястия. С оглед на цветовете, съставките и размерите на порциите, доброволците трябва да изберат кой от тях изглежда най-добре.

Дори с различен произход участниците демонстрираха, че следват същия модел в момента на избор. Общото беше предпочитанието на ястия с три различни цвята, между три и четири различни компонента, както и фактът, че основната част от съставките беше отдясно - или в центъра, в овални съдове.

Това, което изглеждаше различно, беше предпочитанието за представянето на ястието. Американците и италианците предпочитаха ястията да се сервират небрежно, докато японците предпочитаха ред и хармония в аранжиментите. Обикновено американците и японците оценяват празните пространства по табелите, докато италианците се радват да виждат изобилие и да няма празни места.

ॐ MOST POWERFUL PROSPERITY mantra for PROTECTION ॐ Prosperity Music Mantras Meditation PM 2019 (Декември 2020)


Препоръчано