Футбол и изкуство

  •  Септември 27, 2020


Футбол и изкуство

Бразилия е страната на топката, така че сме съгласни. Нека е от футболното изкуство, вече има съмнения. Но освен страната на изкуството, свързано с футбола, това е изненадващо. Толкова много, че месеци преди Световното първенство най-голямата изложба за националния спорт се случва в ... Лос Анджелис!

В този град вече сме били шампиони. И този път спомените отново блестят на мястото на финала на Световното първенство през 1994 година. обединява работата на 30 съвременни художници в Музея на изкуствата на окръга Лос Анджелис (LACMA).

Любопитно е как американците се опитват да разберат спорта, който за тях е скучно да се гледа и трябва да се играе с ръце. Дотолкова, че едно от най-важните произведения на изложбата е портретът на Пеле, направен от Анди Уорхол през 1978 г., когато играчът е живял в САЩ, именно за да популяризира футбола там (на снимката по-горе).


Съветът за пътуване е добър за любителите на чашата - но не чак толкова. Насладете се на бягството от суматохата на игрите с пътуване до Калифорния. Шоуто ще продължи до 20 юли.

Футбол и изкуство

Текстът на откриването на изложбата цитира футболна метафора за философия и политика


футбол и изкуство

Самуел Ето'о, 2010 г. - Платно на масло - Кехинде Уайли

футбол и изкуство


The Kid's Alright, 2008 - Акрил върху платно - Крис БийсФутбол и изкуство

Детайл на инсталацията „Macaranã“, от бразилеца Нелсън Лейнер

футбол и изкуство

Pietá, 2008 - Фотография - колективни решения за общо творчество

Христо Бонев за Red Bull Streetstyle 2014: Този вид футбол е изкуство (Септември 2020)


Препоръчано