Огнен приятел

  •  Септември 22, 2020


Огнен приятел

По време на еволюцията борбата за храна е програмирала телата ни да се запасяват с мазнини. С настоящото пълно предложение това качество стана дефектно. Но друг „враг“ се оказва още по-опасен. Защото сме програмирани да харесваме: захар.

В ново проучване на Националния здравен институт на САЩ, учените разкриват, че именно захарта, а не мазнините, предизвиква повече стимули в мозъка ни да ядем повече, отколкото е необходимо.

Изследването, публикувано в Американско списание за клинично хранене, наблюдава мозъчните дейности на 100 деца в американските училища. На тях им се сервира шоколадов млечен шейк със същото количество калории. Една група пила повече захар, отколкото мазнини (от пълномаслено мляко); на другия, обратно. И в двата случая бяха стимулирани мозъчните центрове за удоволствие. Констатацията беше, че за тези, които пиеха най-сладка напитка, стимулът беше по-силен, като задействаше и „центъра за награди“. Този регион на човешкия мозък контролира нашето желание, а не нуждата от храна. Колкото по-стимулиран, толкова по-голямо и неконтролируемо ще бъде това желание.

Тоест, хората могат да имат най-силната сила на волята в света. Но ако мозъкът играе срещу него, играта се губи. Не можем да доставим точките. Но трябва да се държиш умно. В крайна сметка по пътя към по-добро здраве търсенето на фитнес минава през главата.

Огнен ад изпепели част от къща в Самоков (Септември 2020)


Препоръчано