Ежедневни халюцинации

  •  Август 6, 2020


Мислиш ли, че си видял розов слон? Вероятно е, да. Изследванията разкриват как здравите хора имат халюцинации. И не се притеснявайте: това е напълно нормално.

Прочетете повече:

Мисловен детокс - Практикувайте розова медитация на слонове
Силни мисли - ползите от упражненията дори мозъкът

Една ранна сутрин психиатърът от Университета на Куинсланд и професор Джон МакГрат беше изключил водата и излизаше от душа, когато чу сина си да го вика.


Той изтръгна главата си от банята и повика детето, което не отговори.

Скоро тя изпадна в паника, но след това се контролира, като си спомни, че синът й не е у дома.

Това, което Джон преживя, беше халюцинация, определена като виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват.


В исторически план халюцинациите и заблудите се разглеждат като симптоми на психоза или други психични разстройства.

Мотивиран от случилото се с него, професор МакГрат реши да проучи появата му при здрави хора.

Проучването им установи, че един от 20 души изпитва известна степен на халюцинация в някакъв момент от живота си.


Повече от болестта явлението се свързва с нормалните мозъчни функции.

Сега ново проучване разкрива, че зрителните халюцинации могат да бъдат причинени от мозъка, който се опитва да осмисли хаотичния и двусмислен свят, в който живеем.

Изследването е проведено в партньорство от британските университети в Кардиф и Кеймбридж и публикувано в научното списание. PNAS.

Взети заедно, тези изследвания сочат идеята, че имаме или нямаме психози.

Вместо това психоза може да съществува в спектър.

Според учените не е болен мозък, който генерира халюцинации, проявите му само демонстрират начина, по който органът функционира.

Това, което изглежда се променя, е степента, в която се случва.

Много хора вярват, че тяхната зрителна система работи като камера: очите улавят това, което виждат, а мозъкът обработва образа, превеждайки го в смисъл.

Проблемът е, че този процес не е толкова ефективен.

Информацията, която достига до мозъка, е непълна и поради тази причина органът „попълва“ това, което липсва при предишни преживявания от спомените.

Това е система, която вероятно се е развила в резултат на опасностите, присъщи на примитивната ни среда и необходимостта от бързи решения.

И тъй като нашите предишни знания обикновено са точни, системата обикновено работи добре.

Поради тази причина идеята, че да виждаш или чуваш неща, които не са там, изглежда неразбираема.

Произходът на халюцинациите може да бъде открит в самата зрителна система, а не в мозъчните вериги, специално свързани с психоза или шизофрения.

Учените смятат, че фантастичните прозрения са резултат от свръхзависимостта на мозъка от предварителна информация, което означава, че мозъчните пропуски са запълнени с подробности, които не съществуват.

Поне те не съществуваха в тази ситуация.

За да се тества тази теория, са разработени серия от експерименти, които измерват колко хора разчитат на предварително познание, за да идентифицират обекти в серия от объркващи изображения.

Първият сегмент от тези тестове събра 16 здрави доброволци и 18, които преживяха психотични епизоди, но не развиха разстройството.

Всички наблюдаваха изображения, които отначало приличат на размазване.

След това бяха помолени дали могат да идентифицират хора или предмети в тези изображения.

Във втория сегмент на теста всички наблюдаваха ясни фотографии, основаващи се на създаването на показаните по-рано петна.

После им се показаха същите петна и отново доброволците трябваше да ги търсят, за да идентифицират хора и предмети.

Хората, които разкриха симптоми на психоза, имаха по-добри резултати във втория сегмент от тестовете, отколкото здравите хора.

Това показва, че мозъците им по-ефективно използват предварителна информация за попълване на пропуските във визуалните си системи.

Тази констатация е важна, защото подкрепя идеята, че психозата е разстройство на спектъра, както и аутизъм, а не състояние, което имате или нямате.

Разглеждайки честотата на халюцинациите и заблудите в общата популация, е известно, че възникват от нормалните зрителни процеси.

Тези резултати показват, че халюцинациите изглежда са нормална част от човешкия опит, стига да не се припокриват и да подкопават живота на хората.

СОМЪТ МУСТАФА | Metro Exodus | #6 (Август 2020)


Препоръчано