Застрашен вкус

  •  Април 9, 2020


Виждали сме видове застрашени, но се обзалагам, че никога не сте мислили, че храната може да има същия край. Независимо дали става дума за нарастващо търсене или глобално затопляне, е добре да се сбогуваме с някои предпочитания.

Прочетете повече:

Най-скъпото меню в света - преброяване на калории и пари
Похвали с вкус - скъпите аромати задоволяват ума ви повече

Много фактори могат коренно да променят менюто ни в сравнително близко бъдеще. Няма да можете да запазите предпочитанията си дълго. Хубаво е да свикнете с него - или да подготвите джоба си.


зърнени храни

Експертите прогнозират, че отглеждането на някои зърнени храни като ориз и царевица ще бъде драстично намалено, благодарение на климатичните промени. И се изчислява, че ще платим с 30% повече за купа зърнени култури през 2030 година.

кафе

Преди две години цените на кафето продължиха да нарастват. По-високите цени на едро водят до повишаване на цените на дребно. Тъй като те се нуждаят от умерено и студено време, за да растат, влияе и глобалното затопляне. До 2020 г. се очаква производството да намалее с 34%.

шоколад

Силното търсене на шоколадите от развиващите се пазари в Китай и Индия дестабилизира предлагането на този продукт. Поради това цената трябва да се повиши на запад. Цената трябва да се повиши с 30% до 2020 г.


месо

Тази година броят на говеда в Съединените щати достигна най-ниското за 60 години. Междувременно цените достигнаха най-високото си ниво от 30 години насам. Вината е за екстремната суша. Тъй като времето само се затопля, се очаква цените да се повишат още повече.

мед

През последните години пчелните кошери се изтребват с бързи темпове поради времето, пестицидите, болестите и промените в околната среда. В резултат цената на меда също нараства, особено ако търсенето в промишлеността остава силно.

авокадо

Калифорния е отговорна за 95% от производството на авокадо в САЩ. Учените от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор прогнозират, че изменението на климата ще намали производството с 40% през следващите 30 години.

Вижте следната инфография, която илюстрира описаната по-горе ситуация.

Застрашен вкус

Изба адвоката Егорова. Экспедиция 2018 первая неделя отпуска полная версия (Април 2020)


Препоръчано