Яденето на прекалено сладко може да доведе до забравяне

  •  Юли 13, 2020


Броят на научните открития, които доказват колко сладко може да бъде лошо за здравето ни, е постоянен. Тази седмица, според проучване, публикувано в списанието неврология, доказано е, че твърде много кръвна захар може да влоши паметта и да направи хората по-забравими.

Изследването на германски изследователи разглежда 141 души със средна възраст 63 години, а тези, които са с наднормено тегло, са имали диабет, пият повече от три питиета на ден и имат проблеми с паметта, са отпаднали от изследването.

Паметните умения на участниците бяха тествани заедно с нивата им на глюкоза. Накрая беше установено, че тези с ниска кръвна захар са по-склонни да попаднат на тестове за памет. От друга страна, любителите на бонбоните имаха трудности да си спомнят списък с 15 думи 30 минути след като ги чуха.

Резултатите дори предполагат, че хората, които отговарят на нормалния диапазон на кръвната глюкоза, биха могли да понижат нивата на захарта си като стратегия за предотвратяване на проблеми с паметта и когнитивен спад с възрастта.

ВРЕДНО ЛИ Е ДЪВЧЕНЕТО НА ДЪВКА (Юли 2020)


Препоръчано