Храненето навън е терапия

  •  Може 26, 2020


Храненето навън е терапия

Разпределете лекарствата. Препоръката очевидно е преувеличение, но служи за подчертаване на важността на констатацията: Срещу депресията, проучването препоръчва вечеря.

Прочетете повече:

Разбиране на депресията - видео обяснява как да идентифицираме състоянието
Какво представляват калориите? - Гледайте видеоклипа от серията TED-Ed, за да разберете как работят.

Излизането на вечеря може да бъде толкова ефективно в борбата с депресията, колкото и лечението.


Това твърди проучване на университета в Ексетер (Англия).

Изследването използва поведенческо активиране.

Поведенческото активиране предполага, че когато хората са депресирани, те са склонни да избягват дейности и да се изолират.


Това поведение само запазва или влошава симптомите.

Целта на лечението е постепенно да се намали изолацията им, като същевременно се увеличи участието в дейности, за които е доказано, че подобряват настроението им.

Това често включва неща, на които са се наслаждавали, преди да са се депресирали, като дейности, които са заделени, като ... вечеря с приятна компания.


Тези практики се считат за ефективни като когнитивно-поведенческата терапия (CBT), едно от най-известните лечения.

Поведенческата активация се счита за сравнително проста, което означава, че тя може да бъде предоставена от здравни специалисти с по-малък опит и обучение.

Точно обратното на CBT, базирано на разговор лечение, фокусирано върху мисли, убеждения и нагласи и изисква по-опитни терапевти.

Според един от авторите на проучването, професор Дейвид Ричардс, търсенето на евтини методи за лечение на депресия е глобален приоритет.

„Нашето откритие е най-силното доказателство, че поведенческото активиране е толкова ефективно, колкото и ТГС.“

„Това означава, че здравните специалисти могат да бъдат обучени (за лечение на състоянието) много по-лесно и евтино, без да се ангажират с нивото на качество.“

При подобни резултати поведенческото активиране има предимството да има 20% по-ниски разходи.

Достъпът до психотерапии е ограничен в повечето страни и дори в по-богатите страни разходите за лечение не винаги се покриват, дори от частното здравно осигуряване.

"Поведенческото активиране носи надежда за страните, които се борят с депресията на населението и последиците от него върху икономиката", каза той пред изданието. Ежедневна поща.

В допълнение към хората, депресията влияе върху колективността.

Как?

Клиничната депресия е втората водеща причина за инвалидност сред работниците по целия свят, засягаща около 350 милиона души.

Как да се храним навън? | Баланс между фитнес резултати и социален живот (Може 2020)


Препоръчано