Излекувайте протичащия грип

  •  Август 15, 2020


Излекувайте протичащия грип

Значи няма да бягате, защото имате грип? Би трябвало. За да не загубите всичко, което е постигнало и все още да се подобрите по-бързо, проучването твърди, че практикуването на упражнения лекува грип и инфекции.

Прочетете повече:

Моята първа улична надпревара - Лесно ръководство, за да ви разкара с блясък
20 минути, за да промените живота си - Вижте LIT (Lucilia Intenzivna Training)

С хрема и подобно ужас нямаме мотивация да облечем маратонките си или за разходка из блока.


Но упражненията могат да ни помогнат да се преборим с настинки и други инфекции.

Това е заключението на наскоро публикувано проучване от университета Chosun (Южна Корея).

Изследванията показват, че редовното упражнение укрепва имунната система на организма.


Най-общо казано, имунната ни система реагира на инвазията на микроби с най-различни клетки.

Някои от тях не се борят директно с инфекцията, но работят за нейното развитие.

Това е така, защото когато мислим за възпаление, си спомняме за повишена температура и втрисане, но състоянието може да бъде добро нещо, като помогне на тялото да се излекува.


Проблемът е, че възпалението може лесно да излезе извън контрол.

Очевидно мастните клетки произвеждат голяма част от стимулиращите възпалението вещества, отчасти в отговор на съобщения, изпратени от имунната система.

Но често тези клетки също произвеждат възпалителни вещества в по-големи количества, отколкото е необходимо за борба с микробите - в някои случаи, дори когато няма истинска инфекция.

В резултат на това затлъстяването може да доведе до високи нива на възпаление в цялото тяло, както и до отслабване на имунния отговор.

Поради връзката между мастните клетки и отговора на имунната система, учените започват да смятат, че упражненията могат да повлияят на контрола върху микробите.

Сред многото ефекти на физическата активност, упражненията намаляват количеството на мастните клетки и по този начин променят вътрешното ниво на възпаление.

За да се стигне до това заключение, са изследвани 28 морски свинчета.

В проведения експеримент половината от морските свинчета изпълняват упражнения по плуване всеки ден, пет пъти седмично в продължение на три седмици.

Естествено отвратителни за контакт с вода, лабораторните плъхове взеха упражнението по-стресиращо, което ги накара да се изправят пред човешкия еквивалент на 30 минути бягане.

За сравнение, другата половина от морските свинчета остана заседнала.

В допълнение, половината от всяка група е инокулирана със стафилококови микроби, които са отговорни за кожни инфекции и сериозни белодробни проблеми, които могат да доведат до пневмония.

След три седмици се измерват нивата на възпаление на всички и се изследва състоянието на техните мастни клетки.

Сред заразените морски свинчета започват да се разболяват както тези, които спортуват, така и тези, които остават заседнали.

Но разликата в имунния отговор беше значителна.

Възпалението бързо избухва при заседнали плъхове, докато имунната им система произвежда голям брой левкоцитни клетки, макрофаги и лимфоцити.

В същото време плувните морски свинчета имат по-ниско производство на тези клетки, дори по-малко от незаразените морски свинчета.

Освен това заразените морски свинчета произвеждат голям брой защитни клетки, предназначени за борба с инокулирания зародиш.

Изглежда, че физическите упражнения имат две функции с оглед на ситуацията.

Най-очевидното е, че намалява мастните клетки, което от своя страна намалява често прекомерните нива на възпалителни вещества, произведени от същите тези клетки.

В същото време обаче упражнението е причинило малки количества увреждане на мускулната тъкан и последващо продължаващо възпаление.

Според изследователите този процес изглежда е запознал животинските организми с травма и най-добрият начин да започнете лекуването.

Имунната система се научава да произвежда полезно количество възпаление, но не много.

Така че, когато се появиха микробите, системата действаше точно, произвеждайки антимикробни вещества без излишък, което също подкопава здравето.

Знаем, разбира се, че морските свинчета не са хора.

Но изследването показва, че записаните ефекти могат да са сходни при хората.

Според проф. Йоонкюнг Парк, един от авторите на изследването, „ние силно вярваме, че в дългосрочен план редовните упражнения могат значително да подобрят механизма на имунната защита“.

"За щастие, дори срещу вирусни инфекции като настинка и грип."

Повече от ябълка на ден – Как да се предпазим от болестите (бг субтитри) (Август 2020)


Препоръчано