Контролирайте греха на лакомия

  •  Юли 10, 2020


Контрол на греха на лакомия

Принудата е ужасно нещо. Някои хора не са доволни, докато не видят дъното на чинията или чашата. Един умствен трик може да ви накара да спрете, преди да прекалите. Силата на мисълта ще ви накара да отслабнете. Вярно ли е?

Чувството на глад и ситост не се основава само на това, което влагаме, но и на това, което мислим, че ядем. Това е откритието на изследователя на Columbia Business School Alia Crum, който развива научна работа, фокусираща се върху поведението на потребителите.

Откриването им е просто, но показва обещаващ начин за контрол на апетита и хапването. Вече знаем, че ако човек смята, че опцията, която вижда в чинията си, е здравословна, има вероятност да почувства глад, дори след като е изяла достатъчно. И се случва точно обратното: Когато мислим, че храната е пълна с калории, имаме нужда от по-малко, за да сме удовлетворени.


В експеримента е бил подаден същият 380-калоричен млечен шейк на две групи. Човек беше информиран, че напитката съдържа само 140 калории. На другия беше сервирана порция, обозначена като „грешна“, съдържаща предполагаеми 620 калории. Преди физиологията, нашето „дебело око“ беше подчертано. Тези, които мислеха, че дегустират „тлъстата“ версия, имат спад на хормона грелин, отговорен за апетита им. Онези, които опитаха „постната“ версия, нямаха промяна в хормоналната честота, като по този начин останаха гладни - дори и след като млечният шейк приключи.

Това е доказателство, че умът може да контролира тялото. Поне апетита. Срещу безпокойството трябва да се свърши много работа. Предимно медитация. Ако смятате, че добрата салата е богата храна, а не просто по-тънка опция, можете да „заблудите“ тялото и да се насладите на усещането за пълнота и лекота.

Вижте видеото, което демонстрира изживяването.

krisko bello belisimo + teks (Hq) (Юли 2020)


Препоръчано